• Un asteroid „potențial periculos” va călători mâine în apropierea Pământului.
  • Călătorind spre Pământ cu 20.512 mile pe oră, va ajunge la aproximativ opt ori distanța dintre planeta noastră și Lună , la 4,3 milioane de kilometri în spațiu.
  • Nasa definește orice obiect care se apropie la mai puțin de 193 de milioane de kilometri de Pământ ca fiind un „obiect apropiat de Pământ”.

Asteroidul se îndreaptă spre planeta noastră cu o viteză de 20.512 mile pe oră, dar probabil va trece pe lângă el în siguranță, relatează The Independent.

Roca spațială, numită 2015 FF, are un diametru estimat între 13 și 28 de metri – aproximativ cât o balenă albastră adultă.

Călătorind spre Pământ cu 20.512 mile pe oră, va ajunge la aproximativ opt ori distanța dintre planeta noastră și Lună , la 4,3 milioane de kilometri în spațiu.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Nasa definește orice obiect care se apropie la mai puțin de 193 de milioane de kilometri de Pământ ca fiind un „obiect apropiat de Pământ”, în timp ce orice obiect care se apropie la mai puțin de 7,5 milioane de kilometri este clasificat ca fiind „potențial periculos”.

Un impact neașteptat din partea unui alt asteroid ar putea trimite cu ușurință roca în viteză spre Pământ.

Planeta dispune de numeroase sisteme de avertizare timpurie pentru a pregăti oamenii pentru o eventuală coliziune. În martie, comunitatea de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene a reperat un asteroid cu câteva ore înainte ca acesta să lovească Pământul.

Nasa a pregătit, de asemenea, nave spațiale care ar putea opri o eventuală coliziune care ar putea pune în pericol viața. La începutul acestui an a lansat Dart – sau Double Asteroid Redirection Test – către asteroidul Didymos, aflat la 6,7 milioane de mile de Pământ.

Misiunea nu va abate asteroidul de pe orbita sa decât cu puțin, chiar și la o viteză de 15.000 de mile pe oră – dar asta este tot ce ar putea fi necesar pentru a-l abate de pe traiectorie, dacă oamenii de știință pot detecta asteroizii potențial periculoși suficient de devreme.

Dacă nu pot, însă, rezultatele ar putea fi devastatoare. Un exercițiu de o săptămână condus de Nasa a concluzionat că o catastrofă ar fi inevitabilă dacă un asteroid masiv s-ar îndrepta spre Pământ, chiar dacă ar avea la dispoziție șase luni pentru a se pregăti.

„Dacă am fi confruntați cu scenariul în viața reală, nu am putea lansa nicio navă spațială într-un termen atât de scurt cu capacitățile actuale”, au declarat participanții.

Singurul răspuns la un astfel de eveniment ar fi evacuarea zonei înainte ca asteroidul să lovească, însă zona de impact a cuprins părți mari din Africa de Nord și Europa.