• Un atac aerian israelian în orașul Tamun, Cisiordania ocupată, a ucis 10 palestinieni, conform Ministerului Sănătății palestinian. IDF susține că a vizat un grup de „teroriști înarmați”.
  • Operațiunile militare israeliene s-au intensificat în ultima săptămână în Jenin și alte zone din nordul Cisiordaniei, provocând moartea a cel puțin 30 de palestinieni și strămutarea a peste 20.000 de persoane.
  • Hamas a îndemnat la rezistență împotriva forțelor israeliene, în timp ce oficialii palestinieni au cerut SUA să intervină pentru a opri distrugerile din Cisiordania, asemănătoare celor din Gaza.

Un atac aerian israelian a ucis 10 palestinieni în nordul Cisiordaniei ocupate, miercuri noapte, a anunțat Ministerul Sănătății palestinian, scrie BBC.

Imaginile, care ar fi fost filmate în orașul Tamun, au arătat scene haotice, clădiri grav avariate și străzi pline de sânge.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au vizat un grup de „teroriști înarmați” pe baza informațiilor furnizate de serviciul de securitate Shin Bet.

Recomandări

TRUMP NU POATE NEGOCIA
NVIDIA ÎȚI SCHIMBĂ FAȚA CU A.I.
CUM E LA MUNTE?
SUA FACE PRESIUNI
TIM FACE UPDATE LA VISION PRO
CUM COMBAȚI DEPENDENȚA?

Spre deosebire de Fâșia Gaza, unde există un armistițiu fragil, Israelul și-a intensificat operațiunile militare în Cisiordania în ultima săptămână, în special în orașul Jenin, situat la nord de Tamun.

Creșterea tensiunilor în Cisiordania

Sute de forțe de securitate israeliene, sprijinite de elicoptere, drone și vehicule blindate, au fost desfășurate în Jenin și în tabăra de refugiați de acolo, considerată de mult timp un bastion al grupărilor armate palestiniene, inclusiv Hamas și Jihadul Islamic Palestinian.

Peste 20.000 de oameni au fugit din tabără, în condițiile în care numeroase locuințe au fost distruse, iar drumurile au fost săpate de buldozerele israeliene.

„Este îngrozitor: exploziile, incendiile, casele care au fost demolate”, a declarat Intisar Amalka, un locuitor strămutat al taberei, agenției de presă Reuters.

Bilanțul victimelor

Ministerul Sănătății palestinian a anunțat că, de la începutul operațiunii israeliene pe 21 ianuarie, 16 palestinieni au fost uciși și zeci de alții răniți în zona Jenin. Printre victime s-a numărat și o fetiță de doi ani, împușcată în cap sâmbătă, precum și cel puțin șase membri ai grupărilor armate.

Alți 14 palestinieni au fost uciși în alte părți din nordul Cisiordaniei în aceeași perioadă, inclusiv cei 10 care au murit în atacul de miercuri din Tamun.

Miercuri după-amiază, IDF a anunțat că forțele israeliene au ucis 18 „teroriști” și au reținut 60 de „persoane căutate” în ultimele zile în Jenin și în zona Tulkarm, unde au început o altă operațiune luni. De asemenea, forțele israeliene au localizat numeroase arme și au dezamorsat zeci de dispozitive explozive.

Reacții și perspective

Hamas a îndemnat palestinienii din Cisiordania „să se implice prin toate mijloacele în rezistența împotriva ocupației, a soldaților și milițiilor de coloniști”.

Marți, în timpul unei vizite în tabăra de refugiați din Jenin, ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a declarat că IDF va rămâne în zonă și după finalizarea operațiunii.

„Tabăra de refugiați din Jenin nu va mai fi ceea ce a fost”, a spus el. „După finalizarea operațiunii, forțele IDF vor rămâne în tabără pentru a se asigura că terorismul nu revine.”

Ministerul palestinian de Externe a condamnat „raidul provocator” al lui Katz și declarațiile sale „incitatoare” și a cerut SUA să intervină urgent pentru a „opri transferul scenelor de distrugere din Gaza în Cisiordania”.

Violențele din Cisiordania au escaladat după atacul mortal al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023 și războiul ulterior din Gaza.

De atunci, sute de palestinieni au fost uciși în raidurile israeliene, despre care Israelul susține că sunt necesare pentru a preveni atacurile asupra cetățenilor săi.

Israelul a construit aproximativ 160 de așezări în Cisiordania ocupată din 1967, unde locuiesc circa 700.000 de evrei. Aceste așezări sunt considerate ilegale conform dreptului internațional, deși Israelul contestă acest lucru.

Citește și