• Ministerul Apărării din Taiwan afirmă că un balon de supraveghere militară chinez a fost observat în strâmtoarea Taiwan.
  • Ministerul a precizat că balonul a trecut joi seară la sud-vest de orașul portuar Keelung din nordul țării.
  • Taiwanul a amenințat că va doborî astfel de baloane, dar ministerul nu a precizat ce măsuri au fost luate, dacă au fost luate.

Ministerul Apărării din Taiwan afirmă că un balon de supraveghere militară chinez a fost observat în strâmtoarea Taiwan, precum și o mișcare pe scară largă de avioane și nave militare.

Ministerul a precizat că balonul a trecut joi seară la sud-vest de orașul portuar Keelung din nordul țării, apoi a continuat spre est înainte de a dispărea, posibil în Oceanul Pacific, scrie AP.

Cu toate acestea, părea să existe o oarecare incertitudine cu privire la faptul că balonul a fost operat direct de Armata Populară de Eliberare, ramura militară a Partidului Comunist Chinez aflat la putere. Ministerul s-a referit la el atât ca la un „balon de supraveghere al APL”, cât și ca la „1 balon al RPC”, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză, denumirea oficială a Chinei.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

China a estompat de mult timp linia de demarcație dintre funcțiile militare și civile, inclusiv în Marea Chinei de Sud, unde operează o miliție maritimă uriașă – bărci de pescuit aparent civile care acționează la ordinul guvernului pentru a afirma cererile teritoriale ale Beijingului.

Taiwanul a amenințat că va doborî astfel de baloane, dar ministerul nu a precizat ce măsuri au fost luate, dacă au fost luate. Acesta a precizat că balonul a fost monitorizat zburând la o altitudine de aproximativ 6.400 de metri.

Citește și