• Patru polițiști din Minnesota au fost concediați după moartea unui bărbat de culoare
  • Unul dintre agenți s-a pus cu genunchiul pe gătul său pentru a-l imobiliza
  • Moartea lui George Floyd a generat proteste și un val de revoltă în SUA

O nouă tragedie reaprinde discuțiile rasiale în SUA și declanșează un val de revoltă la adresa abuzurilor comise de poliție, relateasză CNN.

George Floyd, un bărbat de culoare, de 46 de ani, fost agent de pază la un restaurant a murit în urma unei ”interacțiuni” cu 4 agenți de poliție din statul american Minnesota.

Un martor a filmat cu telefonul cum unul dintre polițiști stă cu piciorul pe gâtul lui Floyd, imoblizat la pământ, lângă o mașină. Bărbatul de culoare îi spune în repetate rânduri polițistului alb că ”nu poate respira”.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Tragedia s-a petrecut luni seară iar ancheta a fost preluată de FBI. Primarul orașului, Jacob Frey, a numit intervenția poliției un dezastru complet și a anunțat concedierea celor 4 agenți implicați.

Cazul marchează un nou episod din lungul șir de brutalități comise de poliția din SUA asupra afro-americanilor și a adus aminte de un alt exemplu răsunator – cel al lui Eric Garner, un bărbat de culoare, ucis în timp ce era arestat în New York, în 2014.

Totul a plecat după ce poliția a fost alertată în legătură cu un client care a încercat să folosească o bancnotă falsă la un magazin. Suspectul a fost găsit de agenți în mașina sa și ar fi părut beat sau drogat. A opus rezistență la arestare, dar și după ce a fost încătușat un agent și-a pus genunchiul pe gâtul său pentru a-l ține blocat la pământ.

În tot acest timp, victima e auzită spunând ”Nu mă omorâți” iar martorii atrag atenția polițistului că suspectului îi curge sânge din nas și îi spun să-și ridice piciorul de pe gâtul acestuia. Deja era inconștient la sosirea ambulanței.

Sute de oameni s-au strîns în fața secției din Minneapolis pentru a protesta față de brutalitatea poliției. ”Nu pot să respir” a devenit după cazul lui Eric Garner un slogan contra abuzului la adresa comunității de culoare din SUA.