• Un bărbat de 63 de ani a murit după ce a fost evacuat de polițiști dintr-un local cuprins de un incendiu.
  • Oamenii legii l-ar fi bruscat pe bărbat.
  • Bărbatul a intrat în stop cardio-respirator și n-a mai putut fi salvat de medici.

Un bărbat de 63 de ani, din Pitești, a murit după ce a fost evacuat de polițiști dintr-un local cuprins de un incendiu. Oamenii legii l-ar fi bruscat pe acesta, în momentul în care a fost scos afară din local. Bărbatul a intrat în stop cardio-respirator și n-a mai putut fi salvat de medici.

„Cu ocazia intervenției la un incendiu la un local, (aparatură electrică) un bărbat care consuma băuturi alcoolice la o masă a refuzat să iasă din incintă. Barbatul a fost somat, iar ca urmare a faptului că cel în cauză nu s-a supus indicațiilor și s-a manifestat recalcitrant, s-a procedat la evacuarea sa. Bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, în acest moment i se efectuează manevre de resuscitare”, a anunțat Poliția în cursul dimineții de vineri.

Potrivit epitesti.ro, tragedia s-a produs la o terasă din zona Autogara Sud din Pitești, în urma căreia un bărbat a murit după ce a fost trântit cu fața de asfalt de către unul dintre agenți. În momentul în care bărbatul este căzut, al doilea agent s-a urcat pe el. VIDEO AICI

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Bărbatul avea asupra sa mai multe medicamente

Florian Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, a afirmat că poliţiştii au intervenit pentru evacuarea bărbatului deoarece acesta era în pericol, fără a folosi forţă excesivă.

„Bărbatul avea asupra sa mai multe medicamente. Cauza exactă a decesului va fi stabilită în urma necropsiei. (…) În cauză se desfăşoară cercetări de către poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Piteşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, Florian Popa.

Bode: „Ancheta este preluată de un procuror”

„Având în vedere şi starea de pericol în care acesta se afla, bărbatul a fost evacuat, iar în această împrejurare i-a venit rău. Ca urmare, a fost solicitat un echipaj medical pentru a-i acorda îngrijiri (…). Bărbatul a fost evacuat folosindu-se minimum de forţă necesară. (…) Bărbatul nu a fost încătuşat, acesta a fost invitat să iasă din incinta localului, iar în aceste împrejurări s-a manifestat recalcitrant atât faţă de persoanele aflate în jur, cât şi faţă de poliţişti”, a adăugat Florian Popa.

Lucian Bode, ministrul de Interne, a reacționat cu privire la acest incident: „Am primit și o veste tristă, de la Pitești. Când moare un om e o tragedie. Știu ce s-a întâmplat acolo, la un incendiu polițiștii au încercat să încătușeze un bărbat de 63 de ani, sub influenta băuturilor alcoolice care refuza să părăsească imobilul, bărbatul a intrat în stop cardiac, a decedat. Ancheta este preluată de un procuror”.

Valeriu Șuhan: „Poliția Română nu se poate scuza în niciun fel”

Valeriu Șuhan, de la Monitorul Siguranței Cetățeanului, crede că felul în care au intervenit polițiștii a fost catastrofal.

Valeriu Șuhan, Monitorul Siguranței Cetățeanului: „Nu se poate scuza în niciun fel Poliția Română pentru acest aspect, pentru că modul de intervenție este totalmente defectuos. Acest mod de intervenție reflect mai degrabă o confruntare individuală, decât confruntarea între o autoritate de stat, reprezentată de poliție și un cetățean oarecare.”

Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și purtare abuzivă, dar nu au pus deocamdată pe nimeni sub acuzare.

Marea problemă: nu este un eveniment izolat

O altă intervenție a oamenilor legii terminată cu moartea unei persoane e acum la stadiul de proces.

Jandarmerița care i-a pulverizat spray paralizant în față unui bărbat, într-un parc din Vatra Dornei, a fost trimisă în judecată pentru vătămări cauzatoare de moarte, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi purtare abuzivă. Victima e un bărbat care atinsese indecent o fată de 13 ani. Procurorii spun că jandarmerița a folosit un spray personal, neautorizat, de la o distanță foarte mică.

Să nu uităm și de cazul polițiștilor arestați preventiv, pentru că au torturat doi bărbați care le reproșaseră că nu poartă măști. Și pentru că am amintit de cazul George Floyd, polițistul acuzat de moartea lui a refuzat să depună mărturile la proces. Familia lui George Floyd a primit deja o despăgubire de 27 de milioane de dolari din partea autorităților.