- Comunitatea rezidențială în care locuia câinele se află sub izolare din cauza câtorva cazuri confirmate
- Proprietara animalului a declarat că lucrătorii comunitari au asigurat-o înainte de a intra în carantină că nu vor lua sau ucide câinele în timpul dezinfecției clădirii
- Scena a fost surprinsă de o cameră de supraveghere și împărtășită online de proprietarul câinelui
Uciderea unui cățel corgi arată modul în care puterea guvernului a crescut necontrolat în China în numele prevenirii Covid.
Advertisment
Incidentul a avut loc în orașul chinezesc Shangrao, din sud-estul Chinei. Comunitatea rezidențială în care locuia câinele se află sub izolare din cauza câtorva cazuri confirmate de Covid-19. Toți rezidenții au fost obligați să intre vineri în carantină guvernamentală și nu au avut voie să își aducă animalele de companie cu ei, a declarat proprietarul pe Weibo, o platformă chineză de socializare.
Scena tulburătoare, surprinsă de o cameră de supraveghere și împărtășită online de proprietarul câinelui, arată ultimele momente de viață ale animalului. Imaginile de supraveghere arată corgiul lovit de un lucrător sanitar cu o rangă. „A spus liderul că trebuie să rezolvăm problema chiar aici, la fața locului?”, se aude unul dintre ei întrebând. „Da”, răspunde celălalt, în timp ce se apucă să mute o masă sub care se ascundea corgiul și să lovească animalul în cap cu ranga. Câinele scâncește și fuge în afara camerei spre o altă cameră.
Recomandări
„Câinele a încercat să evite bătaia și a fugit în dormitor și, prin urmare, nu a fost înregistrat de camera de supraveghere, dar (am putut) auzi plânsete slabe. Câteva minute mai târziu, au spus că s-au ocupat de el și că îl vor lua, ținând în mână o pungă de plastic galbenă”, a scris ea într-o postare ștearsă între timp.
Proprietara, al cărei nume de familie este Fu și care până acum a fost testată negativ pentru virus, a declarat că lucrătorii comunitari au asigurat-o în repetate rânduri, înainte de a pleca în carantină vineri dimineață, că nu vor lua sau ucide câinele în timpul dezinfecției clădirii.
„Nici acum nu știu dacă câinele meu este viu sau mort și unde a fost dus”, a adăugat ea.
Autoritățile locale din China se află sub o presiune enormă pentru a limita infecțiile, în condițiile în care un nou focar al variantei Delta continuă să se răspândească în întreaga țară. Până în prezent, au fost raportate peste 1.300 de cazuri în aproximativ două treimi din provinciile țării.
În mijlocul valului de șoc și furie, moartea câinelui a stârnit dezbateri aprinse despre drepturile animalelor și un protest masiv pe rețelele de socializare chinezești mai ales că animalul a fost ucis înainte de a fi testat pentru Covid, potrivit proprietarului.
În declarație făcută sâmbătă de administrația locală din districtul Xinzhou, unde se află complexul, aceasta a confirmat că animalul a fost ucis ca parte a necesității de a „dezinfecta temeinic” casele din comunitate. Dar a recunoscut că lucrătorii de prevenire Covid au „eliminat în siguranță” câinele fără a comunica pe deplin cu proprietarul. Lucrătorii implicați au fost criticați și îndepărtați din posturile lor, a declarat, adăugând că și-au cerut scuze proprietarului și au obținut înțelegerea acestuia.
Pe Weibo, cu toate acestea, proprietara a susținut că a fost presată de autoritățile locale și de angajatorul ei pentru a-și șterge postările.
Măsura a stârnit reacții violente din partea proprietarilor de animale de companie și a simpatizanților, în timp ce alții o consideră un sacrificiu necesar pentru „binele mai mare” al societății, susținând că viețile oamenilor sunt mai importante decât cele ale animalelor.
Nu este prima dată când autoritățile chineze au ucis animale de companie ca parte a reacției lor stricte la Covid. În septembrie, trei pisici din orașul Harbin, din nord-estul țării, au fost ucise după ce au fost testate pozitiv pentru virus fără acordul proprietarului lor, care se afla în carantină la spital după ce a contractat virusul.
Incidentul a declanșat un protest masiv pe rețelele de socializare chinezești în weekend, este cel mai recent exemplu al măsurilor extreme luate de autoritățile locale din China în urmărirea unui Covid zero.
Dar pentru unii, există o altă întrebare crucială care trebuie pusă: cât de multă putere a acumulat guvernul în numele prevenirii Covidiei, cu prețul drepturilor și libertăților individuale?
„De la uciderea anterioară a celor trei pisici până la uciderea câinelui de astăzi, lucrurile merg din ce în ce mai rău. Așa-zisa dezbatere în jurul „drepturilor animalelor” este doar un camuflaj – problema de fond aici a fost întotdeauna încălcarea gratuită a (drepturilor) individuale de către puterea de stat care se extinde la nesfârșit”, se arată într-un comentariu pe site-ul chinez de socializare Douban.
Partenerii noștri