Un cercetător iranian de top, „părintele” programului nuclear de la Teheran, a fost asasinat

  • Directorul programului nuclear din Iran a fost asasinat, potrivit AFP
  • Atacul a avut loc vineri în localitatea Absard, situată la periferia Teheranului
  • Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizică şi ofiţer în cadrul Gardienilor Revoluţiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit „Amad”

Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian, a fost vizat de un atac armat, la periferia Teheranului, iar, conform unor surse, a murit, informează AFP.

Atacul a avut loc vineri în localitatea Absard, situată la periferia Teheranului, conform agenţiei Fars. Martorii au auzit focuri de armă şi explozii, care ar fi vizat vehiculul în care se afla Mohsen Fakhrizadeh.

Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizică şi ofiţer în cadrul Gardienilor Revoluţiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit „Amad” („Speranţă”). Serviciile secrete din Israel şi din Statele Unite suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), programul „Amad” s-a încheiat la începutul anilor 2000.

În 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declara că Mohsen Fakhrizadeh este directorul programului nuclear iranian. „Să reţineţi acest nume: Fakhrizadeh”, a afirmat Netanyahu.

Teheranul confirmă informațiile

Administraţia de la Teheran a confirmat asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, considerat directorul programului nuclear iranian.

„Elemente teroriste au atacat maşina lui Mohsen Fakhrizadeh, directorul Centrului militar de Cercetare şi Inovare. Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav şi a fost transportat la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reuşit să îl resusciteze. Acest om de ştiinţă şi manager a devenit martir”, a anunţă Ministerul iranian al Apărării, citat de agenţia IRNA.

Iranul consideră asasinatul „un act de laşitate”.