• Akbari, care conducea un think tank privat, nu mai fusese văzut în public din 2019, când se pare că a fost arestat.
  • El era un apropiat al lui Ali Shamkhani, un înalt oficial de securitate din Iran, ceea ce i-a determinat pe analiști să sugereze că sentința sa la moarte a fost legată de o posibilă luptă pentru putere.
  • Akbari a condus anterior punerea în aplicare a unui armistițiu din 1988 între Iran și Irak.

Cetățeanul britanic-iranian Alireza Akbari a fost executat după ce a fost condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, a anunțat presa de stat iraniană. Sistemul judiciar iranian a susținut că Akbari, care a fost ministru adjunct al apărării în timpul fostului președinte Mohammad Khatami până în 2001, a fost un spion cheie pentru guvernul britanic, potrivit agenției semioficiale de știri Tasnim.

Aceasta a declarat că serviciile secrete iraniene l-au demascat pe presupusul spion furnizându-i informații false și l-a descris ca fiind unul dintre cei mai importanți oameni infiltrați în centrele strategice ale țării”.

Akbari a susținut că a fost torturat, i s-au administrat medicamente care îi alterau mintea și a fost forțat să mărturisească infracțiuni pe care nu le-a comis. La începutul zilei de sâmbătă, agenția de știri iraniană Mizan, asociată cu sistemul judiciar al țării, a scris pe Twitter că Akbari a fost spânzurat. Aceasta nu a precizat când și unde a avut loc, în contextul în care se zvonea că ar fi fost executat cu câteva zile în urmă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Un regim barbar”

Ministrul de externe James Cleverly a făcut apel la eliberarea lui Akbari atunci când au apărut rapoarte despre execuția sa planificată. La începutul acestei săptămâni, Cleverly a scris pe Twitter: Iranul trebuie să oprească execuția cetățeanului britanic-iranian Alireza Akbari și să îl elibereze imediat. Acesta este un act motivat politic al unui regim barbar care are un dispreț total față de viața umană”.

Președinta Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, Alicia Kearns, a condamnat, de asemenea, execuția planificată, acuzând regimul de la Teheran că a reacționat pentru că se simte încolțit” ca urmare a sancțiunilor internaționale și a protestelor antiguvernamentale.

Este un alt exemplu înfiorător al regimului iranian, pentru că se simte încolțit deoarece există o presiune atât de semnificativă din cauza sancțiunilor, care înarmează cetățenii britanici și industrializează luarea de ostatici”, a declarat ea la programul BBC Radio 4 PM.