• Echipe de căutare și drone au fost desfășurate pentru a recupera cilindrul dispărut.
  • Dezvăluirea vine la doar două luni după ce Australia a fost nevoită să lanseze o vânătoare similară pentru a găsi o capsulă radioactivă minusculă.
  • Cilindrul, care măsoară 30 de centimetri lungime și 13 centimetri lățime, a fost dat dispărut în timpul unor verificări de rutină.

Autoritățile thailandeze se străduiesc să localizeze un cilindru metalic cu conținut radioactiv periculos care a dispărut săptămâna aceasta de la o centrală electrică, avertizând populația cu privire la riscurile grave pentru sănătate în cazul în care ar da peste el.

Dezvăluirea vine la doar două luni după ce Australia a fost nevoită să lanseze o vânătoare similară pentru a găsi o capsulă radioactivă minusculă care a fost în cele din urmă localizată pe marginea unei autostrăzi.

Dar, în timp ce capsula australiană a fost pierdută în interiorul îndepărtat al țării, la sute de kilometri de cel mai apropiat oraș mare, recipientul thailandez a dispărut într-o zonă mult mai populată. Cilindrul, care măsoară 30 de centimetri lungime și 13 centimetri lățime, a fost dat dispărut în timpul unor verificări de rutină efectuate de personal la 10 martie, la centrala electrică pe cărbune din Prachin Buri, o provincie din centrul Thailandei, la est de capitala Bangkok.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Provincia are o populație de aproape o jumătate de milion de locuitori și găzduiește unele dintre cele mai bune parcuri naționale din Thailanda, inclusiv faimosul parc național Khao Yai, care este popular atât pentru turiștii locali, cât și pentru cei internaționali.

Parcurile sunt o excursie obișnuită de o zi din apropiere, din Bangkok, o megaorașitate întinzându-se de aproximativ 14 milioane de locuitori.

Folosit pentru măsurarea cenușii, cilindrul făcea parte dintr-un siloz și conține cesiu-137, o substanță foarte radioactivă despre care oamenii de știință spun că este potențial letală.

Echipe de căutare și drone au fost desfășurate pentru a recupera cilindrul dispărut, potrivit unei declarații a Biroului Atomilor pentru Pace (OAP), un organism guvernamental de reglementare pentru cercetarea radioactivă și nucleară din Thailanda. Secretarul general adjunct Pennapa Kanchana a declarat miercuri pentru CNN că se folosesc echipamente de detectare a radioactivității pentru a localiza butelia.

Căutăm în magazinele de reciclare a deșeurilor din zonă”, a spus ea. Folosim (echipamente de cercetare pentru a detecta semnale. Pentru zonele în care nu putem ajunge, am trimis drone și roboți”.

În căutări este implicată și poliția thailandeză, care crede că butelia lipsește din februarie, dar a fost declarată oficial pierdută de către compania National Power Plant 5 abia vineri.

Poliția a examinat înregistrările CCTV de la centrală, a declarat pentru CNN șeful poliției din districtul Si Maha Phot, Mongkol Thopao – dar a fost împiedicată de vederile limitate” ale mașinii.

Nu este clar dacă obiectul a fost furat și vândut la un magazin de reciclare sau a fost rătăcit în altă parte”, a spus Mongkol. Am trimis echipele noastre la magazinele de reciclare din zonă… dar tot nu l-am putut găsi”.