• Valdis Dombrovskis a declarat că, deşi Legea privind reducerea inflaţiei(IRA), în valoare de 369 de miliarde de dolari, a fost în parte o încercare a SUA de a-şi reduce dependenţa de China, aceasta ar putea avea un efect opus în Europa.
  • Comisia Europeană a avertizat că legea discriminează companiile cu sediul în UE şi ameninţă baza industrială a blocului comunitar.
  • Aceasta a format un grup de lucru împreună cu Casa Albă în încercarea de a rezolva disputa.

Planul masiv de subvenţii ecologice al Americii riscă să se întoarcă împotriva noastră, conducând companiile europene mai aproape de China, a avertizat un înalt responsabil politic al UE, care a declarat că este puţin probabil ca discuţiile cu administraţia Biden să rezolve toate problemele pe care Europa le are cu această legislaţie.

Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerţ, a declarat că, deşi Legea privind reducerea inflaţiei(IRA), în valoare de 369 de miliarde de dolari, a fost în parte o încercare a SUA de a-şi reduce dependenţa de China, aceasta ar putea avea un efect opus în Europa, făcând mai interesante „ofertele şi propunerile” din partea Beijingului. Acest lucru, a spus el, „ar putea fi împotriva scopului declarat al Legii privind reducerea inflaţiei”.

Dombrovskis a vorbit înainte de publicarea de către Washington a unui îndrumar care indică faptul că întreprinderile din UE ar putea beneficia de un sistem de credite fiscale pentru vehiculele comerciale nepoluante, o măsură pe care Bruxelles-ul o consideră un prim pas binevenit, dar care nu atenuează toate preocupările sale, informează Financial Times.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA

Comisia Europeană a avertizat că legea discriminează companiile cu sediul în UE şi ameninţă baza industrială a blocului comunitar. Aceasta a format un grup de lucru împreună cu Casa Albă în încercarea de a rezolva disputa.

Deşi există semne de mişcare din partea administraţiei Biden în domeniile cheie ale vehiculelor electrice şi ale bateriilor, acest lucru ar atenua doar unele dintre probleme, a declarat Dombrovskis într-un interviu. Dacă vor exista aceste rezultate, s-ar rezolva o parte din problemele noastre, nu toate problemele noastre”, a spus el, subliniind că IRA implică o gamă mult mai largă” de sectoare.

Când aceste lucrări se vor încheia, va trebui să facem un bilanţ al situaţiei în care ne aflăm şi să vedem care sunt opţiunile noastre… . Va trebui să analizăm alte elemente privind modul în care să reechilibrăm terenul de joc”, a declarat comisarul european.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luna aceasta, în timpul unei vizite la Washington a preşedintelui francez Emmanuel Macron, că „ajustări” ale legii ar putea avea loc pentru a nu afecta Uniunea Europeană.