• Intervenția chirurgicală pe un copil atât de mic este o premieră în România.
  • Copilul are vârsta de doi ani și jumătate și este dintr-un centru de plasament.
  • Tehnica folosită de chirurgul Tanțău a fost folosită pentru prima oară în urmă cu 13 ani.

Un copil de doi ani şi jumătate dintr-un centru de plasament, alimentat exclusiv prin perfuzii, a fost salvat de o operaţie în Cluj-Napoca. Intervenţia nu s-a mai făcut niciodată pe un copil atât de mic.

Potrivit informațiilor Institutului Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, o echipă complexă de specialişti, coordonată de Prof. Univ. Dr. Marcel Tanţău, a reuşit, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, o premieră medicală ce dă şansa la o viaţă nomală unui copil dintr-un centru de plasament din judeţul Sălaj.

Profesorul Tanţău alături de echipa sa au efectuat o intervenţie endoscopică la copilul de doi ani şi jumătate diagnosticat cu acalazie, o afecţiune care se manifestă prin incapacitatea pacientului de a mânca normal, de a trece bolurile alimentare din esofag în stomac.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Premiera constă în faptul că această procedură a fost prima dată aplicată în cazul unui pacient cu vârstă atât de mică, procedura endoscopică efectuată post operator, asta după ce în luna ianuarie a acestui an copilul a trecut printr-o operaţie chirurgicală care nu a dat rezultate şi în urma căreia starea micuţului s-a agravat. Înainte de intervenţia endoscopică, pacientul era alimentat doar prin perfuzii.

Chirurgul Tanţău s-a pregătit alături specialişti din domeniu în Japonia. Tehnica folosită pentru această intervenţie e practicată de puţini specialişti în Europa şi în lume, ea fiind folosită pentru prima dată în urmă cu 13 ani.

Copilul este instituţionalizat în cadrul Direcţiei de Protecţie şi Asistenţă Socială Sălaj şi starea lui de sănătate era monitorizată într-un centru de boli rare din Zalău.

„Reuşita acestei proceduri a fost întărită de experienţa acumulată în cele aproximativ 200 de intervenţii endoscopice de acest gen efectuate până acum la pacienţi adulţi şi peste 10 la pacienţi pediatrici de către Prof. Univ. Dr. Marcel Tanţău”, arată Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca.