• Joe Biden, felicitat de mare parte a liderilor lumii
  • Klaus Iohannis a transmis un mesaj de felicitare prin intermediul Twitter
  • Vladimir Putin nu l-a felicitat încă pe Joe Biden
  • Kremlinul afirmă că așteaptă rezultatele oficiale
  • Donald Trump continuă să se declare învingător în alegeri
  • Donald Trump: „Am câștigat. Și la diferență mare!
  • Donald Trump: „Am 71 de milioane de voturi LEGALE

Cinci zile de la primele exit polluri care l-au dat pe Biden președinte, două de la anunțul presei americane că Statele Unite au un nou șef. Trump rămâne pe poziții – nu poate să admită că trebuie să plece de la Casa Albă.

Președintele încă în funcție s-a întors de la golf pentru a-și striga supărarea. „Am câștigat la mare distanță, cu 71 de milioane de voturi LEGALE“, le-a spus oamenilor care l-au așteptat.

Și-a pus echipa să organizeze mitinguri similare cu cele din campania electorală în mai multe orașe. Trump are însă o problemă – a început să-și piardă aliații. Până și pe cei mai apropiați. Chiar și soția sa l-a sfătuit să accepte înfrângerea, scrie CNN.

În acest timp, liderii europeni și nu numai au început să trimită mesaje de felicitare către Joe Biden. Printre ei, și Klaus Iohannis.

Felicitări președintelui ales Joe Biden pentru victorie. Privesc către consolidarea parteneriatului strategic în toate dimensiunile sale“, a scris Iohannis pe Twitter.

Angela Merkel n-a uitat nici de Kamala Harris. La fel a făcut și Benjamin Netanyahu: „Îl felicit pe Joe Biden pentru obținerea postului de președinte al SUA. Joe Biden aduce cu el decenii de experiență în domeniul politicii interne și externe, știe Germania și Europa bine“.

„Doresc să îi felicit pe Joe Biden și pe Kamala Harris. Am o relație personală bună și de lungă durată cu Joe Biden de aproape 40 de ani. Îl cunosc ca pe un prieten al statului Israel. În numele tuturor israelienilor îi mulțumesc lui Trump pentru prietenia arătată. Îl felicit pentru recunoașterea Ierusalimului și a Golanului și pentru poziția față de Iran“, a spus Bibi Netanyahu.

Singurele felicitări care se lasă așteptate sunt cele de la Kremlin. Putin a anunțat că nu-l va felicita pe Biden până când rezultatele alegerilor nu vor fi oficiale.

O explicație pentru ce se întâmplă în America a încercat și un europarlamentar român. I-a ieșit o compunere de clasa a treia – nu o zic eu, ci oamenii de pe pagina lui. Siegfried Muresan e cel care ne spune că… În Statele Unite ale Americii au luptat doi candidați pentru poziția de președinte. Unul a câștigat, celălalt a pierdut. În următoarele săptămâni puterea va fi transferată de la cel care a pierdut spre cel care a câștigat. Cel care a pierdut a arătat în ultimii patru ani ce poate face. Cel care a câștigat va arăta în următorii patru ani ce poate face. Peste patru ani americanii vor merge din nou la vot. Asta este democrația…

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

Ce spune un copil despre democrație și alegerile din SUA

„O ţară democratică înseamnă o ţară condusă de un preşedinte ales de majoritatea oamenilor care se duc la vot. În ultimii patru ani a fost Klaus Iohannis, mai ştiu că atunci când m-am născut eu, a fost Băsescu şi prin 1980 a fost Ceauşescu, preşedinte dictator. Un sistem dictatorial este un sistem care impune să votezi acel om. Într-un sistem democratic, e liber omul să aleagă pe cine crede el că e mai bine pentru acea ţară şi care îl avantajează şi pe el, în acelaşi timp“.

Reporter: De alegerile din America ai auzit?

Copil: „Au fost alegerile prezidenţiale dintre Joe Biden şi Trump, Donald Trump.“

Reporter: Şi cine a câştigat?

Copil: „Joe Biden, deoarece a avut o aparenţă mai bună ca a lui Trump, bănuiesc… Aş vota pe cine cred eu că e mai bine pentru acea ţară…“

Joe Biden: „E timpul pentru lupta cu virusul“

Alegerile sunt gata, e timpul pentru lupta cu virusul“, a spus Joe Biden, când a ieșit într-o conferință după anunțul că vaccinul anti-covid este pregătit pentru a ieși pe piață.

„Aceste alegeri s-au terminat, este timpul să punem deoparte partizanatul și retorica menită să îi demonizeze pe ceilalți. Este timpul pentru responsabilitate, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială. Trebuie să ne unim pentru a salva sufletul acestei țări“.