• UDMR revine cu alt proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.
  • Zoltan Zakarias a subliniat că scopul legii trebuie să fie instituţionalizarea autonomiei culturale.
  • În aprilie 2020, un proiect similar a fost adoptat tacit la Camera Deputaților.

Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) va prezenta din nou legislativului de la Bucureşti proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc – a comunicat József Kulcsár-Terza, politicianul uniunii constituite din PPMT şi PCM. Probabil se va prezenta parlamentului din nou statutul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc, scrie kronikaonline.ro, citată de Index și Rador.

Zoltan Zakarias, politician al EMSZ, a evidenţiat că în programul guvernului constituit în decembrie cu participarea UDMR figurează şi înaintarea proiectului de lege a minorităţilor, care va putea fi dezbătut probabil „după septembrie”. El a subliniat că scopul legii trebuie să fie instituţionalizarea autonomiei culturale, iar partidele politice vor trebui să elaboreze proiectul în cursul verii, împreună cu organizaţiile civile.

Statutul, care prevede autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, a votat în Parlamentul de la Bucureşti mai întâi în 2004, iar apoi în 2012, de data aceasta fiind vorba de un proiect modificat. În toate cazurile documentele au fost respinse fără o dezbatere şi fără un vot de susţinere din partea unui parlamentar român.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT