Un diplomat nord-coreean de rang înalt a reușit să fugă în Coreea de Sud

Sursă foto: Profimedia
  • Un diplomat nord-coreean de la ambasada din Kuweit ar fi dezertat în Coreea de Sud.
  • Oficialul ocupa funcția de şef interimar al misiunii diplomatice nord-coreene în Kuweit.
  • Informația a fost făcută de o sursă sud-coreeană pentru Yonhap.

Un înalt diplomat nord-coreean ar fi fugit în Coreea de Sud în timp ce exercita funcţia de şef interimar al misiunii diplomatice nord-coreene în Kuweit, potrivit BBC.

Ryu Hyun-woo ar fi dezertat alături de familia sa, potrivit unei surse bine informate din Coreea de Sud. Acesta îi luase locul ambasadorului nord-coreean în Kuweit, după ce So Chang-sik a fost expulzat din această țară în urma adoptării unei rezoluţii ONU în 2017.

Presa sud-coreeană a anunțat că diplomatul a fugit în septembrie 2019, la două luni distanță după ce Jo Song-gil – ambasadorul interimar al Coreei de Nord în Italia – a fugit în Coreea de Sud după ce dispăruse la sfârşitul anului 2018.

De obicei, este foarte rar ca înalții oficiali nord-coreeni să dezerteze, deși aproximativ 1.000 de persoane dezertează din țară în fiecare an. Se pare că Ryu a decis să fugă în Sud de dragul viitorului copiilor săi, scrie agenţia de presă sud-coreeană.

Se crede că Ryu este ginerele lui Jon Il Chun, fost șef al biroului responsabil cu fondurile secrete ale conducerii nord-coreene. Ambasadorul adjunct al Coreei de Nord în Marea Britanie, Thae Yong-ho, a fugit și el însoțit de familia sa în 2016. Patru ani mai târziu, a devenit primul dezertor care a câștigat un loc de circumscripție în Coreea de Sud.