• Un militant de extremă dreapta a fost înmormântat la Roma, într-un sicriu acoperit cu un steag nazist cu o svastică.
  • Preoții parohiali au transmis că nu știau că acesta va fi așezat pe sicriu în timp ce era transportat în biserică.
  • Dieceza de Roma a descris steagul nazist drept un „simbol oribil, incompatibil cu creștinismul”.

Un militant de extremă dreapta a fost înmormântat la Roma, într-un sicriu acoperit cu un steag nazist cu o svastică. Gestul a fost aspru condamnat de către comunitatea evreiască din Italia și a creat mari controverse.

Și Biserica Catolică a criticat folosirea simbolului nazist. Preoții parohiali au transmis că nu știau că acesta va fi așezat pe sicriu în timp ce era transportat în biserică, relatează The Telegraph.

Steagul vopsit cu roșu, alb și negru și simbolul naziștilor, svastica, a acoperit sicriul Alessiei Augello, membră a partidului neo-fascist Forza Nuova, care a murit săptămâna trecută, la vârsta de 44 de ani, în urma unor complicații post-operatorii. Membrii Forza Nuova au făcut salutul fascist cu brațele înțepenite când sicriul a intrat în biserica parohială Santa Lucia.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Comunitatea evreiască din Roma a declarat că este de necrezut că, la mai bine de 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, se pot permite ca astfel de evenimente.

Poliția a deschis o anchetă cu privire la amplasarea steagului pe sicriu, iar cei responsabili ar putea fi acuzați de apologia fascismului.

„Este inacceptabil ca un steag cu o svastică să mai poată fi afișat în public în această perioadă, mai ales într-un oraș care a fost martor la deportarea evreilor săi de către naziști și colaboratorii lor fasciști”, a transmis comunitatea într-o declarație.

Emiliano Fiano, un deputat de centru-stânga care este evreu, a spus că: „Nu ar trebui să fie permis în 2022 ca acest steag să fie arborat în fața unei biserici pentru o înmormântare”. Mai ales în contextul în care sesizarea svasticii poate trezi rezoltă în rândul oamenilor, tocmai din cauza semnificației pe care o poartă.

În octombrie 1943, trupele germane au adunat peste 1.000 de evrei din ghetou, o parte istorică a Romei care a rămas inima spirituală a comunității evreiești din oraș. I-au deportat în lagăre și la sfârșitul războiului, doar 16 s-au întors.

O placă din zonă, un amalgam de străduțe pietruite și restaurante cușer, comemorează un tată evreu care s-a întors acasă și a aflat că soția și cei nouă copii ai săi fuseseră deportați la Auschwitz. Nu i-a mai văzut niciodată.

Svastica, „un simbol incompatibil cu creștinismul”

Într-o declarație, preoții parohiei și-au exprimat consternarea și au spus că doresc să se distanțeze de „toate cuvintele, simbolurile și gesturile folosite în afara bisericii legate de ideologiile extremiste îndepărtate de Evanghelie”.

Membrii Forza Nuova sunt acuzați că au jefuit sediul unuia dintre cele mai mari sindicate din Italia în timpul unei revolte anti-vaccinare care a avut loc la Roma în octombrie anul trecut. De asemenea, ei au vizat parlamentul și birourile lui Mario Draghi, prim-ministrul, și urmează să fie trimiși în judecată.

Dieceza de Roma a descris steagul nazist cu svastica drept un „simbol oribil, incompatibil cu creștinismul”.