Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România

porci Foto: Profimedia
  • Pesta porcină africană a fost identificată în localitatea Nușeni, județul Bistrița-Năsăud

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o exploatație de porci din localitatea Nușeni, județul Bistrița-Năsăud.

„În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Nușeni, la propunerea DSVSA BN, prefectul judeţului a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la data de 08.01.2021, pentru actualizarea și aprobarea Planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea difuzării virusului PPA pe teritoriul județului BN”, a informat vineri Prefectura Bistrița-Năsăud.

Prin planul de măsuri a fost stabilită zona afectată, care este formată din zona de protecție de minim 3 km în jurul focarului și o zonă de supraveghere cu o rază de cel puțin 10 km.

Astfel, zona de protecție cuprinde localitățile Nușeni și Rusu de Sus, iar cea de supraveghere localitățile Coldău, Beclean, Rusu de Jos, Figa, Agrișu de Sus, Șintereag Gară, Șieu Odorhei, Șieu Sfântu, Bretea, Coasta, Cristur-Șieu, Podirei, Chintelnic, Șirioara, Feleac, Chiraleș, Sâniacob, Enciu, Bidiu, Bozieș, Beudiu, Vița, Chețiu, Dumbrava, Malin.

Din zona afectată de pesta porcina africană fac parte și fondurile de vânătoare: Figa, Sâniacob, Malin, Bozieș, a mai anunțat Prefectura Bistrița-Năsăud.