• Un grup de senatori republicani au declarat că vor contesta victoria electorală a lui Joe Biden.
  • Declarația a fost făcută sâmbătă.
  • Grupul este coordonat de senatorul republican, Ted Cruz.

Inițiativa, care pare un eșec din start, vine în urma hotărârilor pronunțate de zeci de instanțe și a constatărilor oficialilor din mai multe state cheie, conform cărora nu au existat probleme cu votul, pe scară largă, notează Yahoo News.

Declarația republicanilor, semnată de liderul republican Ted Cruz și alți șase senatori actuali împreună cu patru senatori aleși, afirmă că „acuzațiile de fraudă și nereguli în alegerile din 2020 depășesc orice în viața noastră”.

Grupul a declarat că atunci când Congresul se va întruni într-o sesiune comună miercuri – pentru ceea ce ar fi în mod normal o certificare a victoriei lui Biden – vor cere crearea unei comisii speciale care să efectueze un „audit de urgență de 10 zile” al rezultatele alegerilor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Declarația spune că statele ar putea apoi să convoace sesiuni legislative speciale individuale și, eventual, să-și revizuiască totalul voturilor.

O încercare de a fura o victorie ca o aluneacre de teren. Nu pot lăsa să se întâmple asta!”, a scris Trump pe Twitter sâmbătă.

Afișând o listă cu cei 11 senatori, Trump a adăugat: „Și după ce vor vedea faptele, vor mai veni mulți … Țara noastră îi va iubi pentru asta!”

Cei 11 senatori au recunoscut că majoritatea democraților și „mai mult de câțiva republicani” se vor opune inițiativei lor.

Printre ei se numără senatorul republican Pat Toomey din Pennsylvania, al cărui stat era un câmp de luptă care l-a ajutat pe Biden să intre în coloana de câștig. Rezultatul său se așteaptă să fie printre cele contestate miercuri.

„O caracteristică fundamentală și definitorie a unei republici democratice este dreptul poporului de a-și alege proprii lideri”, a spus Toomey pe Twitter.

„Încercarea lui Hawley, Cruz și a altora de a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 în state importante, precum Pennsylvania subminează direct acest drept”.

El a adăugat: „Am votat pentru președintele Trump și l-am aprobat pentru realegere. Dar, miercuri, intenționez să susțin apărarea viguroasă a formei noastre de guvernare, opunându-mă acestui efort de a renunța la drepturile la vot a milioane de alegători în statul meu și în altele.”

Senatorul Utah, Mitt Romney, un adversar vocal al lui Trump și candidat la președinție, care a pierdut alegerile pentru Casa Albă în 2012 în fața lui Barack Obama, a respins raționamentul colegilor săi ca „o prostie”.

„Membrii Congresului care ar înlocui propria lor judecată partizană cu cea a instanțelor de judecată nu sporesc încrederea publicului, o pun în pericol”, spune Romney.

Liderul majorității Senatului, Mitch McConnell, i-a îndemnat pe colegii republicani să voteze pentru a certifica și a evita o luptă politică divizorie, spunând: „Colegiul Electoral a vorbit”.

Cu toate acestea, Pence încurajează parlamentarii să dezbată acuzațiile nefondate de nereguli la vot.

„Vicepreședintele Pence împărtășește îngrijorările a milioane de americani cu privire la frauda și neregulile electorale din ultimele alegeri”, a declarat șeful de cabinet al său, Marc Short, într-o declarație adresată presei americane.

„Vicepreședintele salută eforturile membrilor Camerei și Senatului de a folosi autoritatea pe care o au în baza legii pentru a ridica obiecții și pentru a prezenta dovezi în fața Congresului și a poporului american pe 6 ianuarie”.

Biden a câștigat în importantul Colegiu Electoral printr-un vot de 306 la 232.

Cruz este considerat un probabil candidat la președinție în 2024. Se spune, de asemenea, Hawley este posib să se înscrie în cursa din 2024 – la fel și Pence.