• Un grup de studenți din cadrul Universității Oxford au votat să dea jos portretul reginei Elisabeta a II-a
  • Motivul prezentat de ei ar fi faptul că reprezintă „istoria colonială recentă”
  • În acest moment, studenții caută un tablou „de sau care portretizează alți oameni influenți și inspiraționali”
  • Decizia studenților a fost criticată până și de parlamentarii britanici

Un grup de studenți din cadrul Universității Oxford au votat să dea jos portretul reginei Elisabeta a II-a. Motivul prezentat de ei ar fi faptul că reprezintă „istoria colonială recentă”, informează Sky News.

Astfel, marea majoritate a studenților în cauză au votat „pentru”, iar tabloul a fost dat jos din sala comună a Colegiului Magdalen, unul dintre cele mai prestigioase colegii din cadrul Universității Oxford. Președintele Colegiului Magdalen susține că această decizie nu reprezintă poziția întregii universități și nici a colegiului, după ce aceasta a fost catalogată în presa locală drept „absurdă”.

„Sala Comună Mijlocie este o organizație de studenți absolvenți. Aceștia nu reprezintă poziția Colegiului. Acum câțiva ani, în 2013, au cumpărat un portret cu regina pentru a decora sala. Recent, au votat să o dea jos. Ambele decizii le-au aparținut în totalitate, Colegiul (Magdalen) nu s-a implicat. Colegiul susține libertatea de exprimare și dezbaterile politice, precum și dreptul Sălii la autonomie. Poate că vor vota să îl pună la loc, poate că nu. Între timp, tabloul va fi depozitat în siguranță”, a spus Dinah Rose, președintele Colegiului Magdalen.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

În acest moment, studenții caută un tablou „de sau care portretizează alți oameni influenți și inspiraționali” pentru a umple acel gol.

Decizia studenților a fost criticată inclusiv de parlamentari. Gavin Williamson, care este în același timp și secretarul Educației. El a scris pe Twitter că acest lucru este pur și simplu „absurd”; regina reprezentând de fapt „ce e mai bun din Marea Britanie”.

„Decizia studenților de la Universitatea Oxford de a elimina un portret a reginei este pur și simplu absurdă. Ea este șeful statului și simbolul a ceea ce este mai bun în Marea Britanie. În timpul lungii sale domnii, ea a muncit neîncetat pentru a promova valorile britanice de toleranță, incluzivitate și respect în întreaga lume”, a scris Gavin Williamson pe Twitter.