• AIEA a cerut crearea unei zone de securitate în jurul centralei.
  • Potrivit lui Likhachev, acest lucru ar fi posibil doar dacă ar fi aprobat de Statele Unite.
  • Rosatom controlează instalația prin intermediul unei subsidiare de când președintele Vladimir Putin a ordonat în octombrie ca Rusia să confiște în mod oficial centrala.

Șeful agenției ruse de stat pentru energie atomică, Rosatom, a avertizat luni că există riscul unui accident nuclear la centrala din Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma unor noi bombardamente în weekend.

Moscova și Kievul au făcut schimb de acuzații privind bombardarea instalației de luni de zile, de când forțele rusești au preluat controlul asupra acesteia în martie, la scurt timp după invadarea Ucrainei. Reînceperea bombardamentelor de duminică a declanșat noi temeri legate de un posibil dezastru la sit.

Centrala riscă un accident nuclear. Am fost în negocieri cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) toată noaptea”, a declarat directorul general al Rosatom, Alexei Likhachev, citat de Interfax.
Rosatom controlează instalația prin intermediul unei subsidiare de când președintele Vladimir Putin a ordonat în octombrie ca Rusia să confiște în mod oficial centrala și să transfere personalul ucrainean către o entitate rusă. Kievul spune că transferul de active echivalează cu un furt.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

AIEA a cerut crearea unei zone de securitate în jurul centralei, ceea ce, potrivit lui Likhachev, ar fi posibil doar dacă ar fi aprobat de Statele Unite.

Cred că distanța mare dintre Washington și Zaporojie nu ar trebui să fie un argument pentru ca Statele Unite să amâne decizia privind o zonă de securitate”, a declarat acesta, citat de Interfax. Șeful Rosatom a mai spus că se pare că Kievul este dispus să accepte” un mic accident nuclear” la centrala nucleară.

Acesta va fi un precedent care va schimba pentru totdeauna cursul istoriei. Prin urmare, trebuie făcut totul pentru ca nimeni să nu aibă în minte să încalce securitatea centralei nucleare”, a declarat acesta, citat de TASS.