• Clădirea a fost grav afectată de incendiu.
  • Un bărbat de 51 de ani a fost reținut de către polițiști.
  • Sistemul de aspersoare a clădirii nu a funcționat corespunzător.

Un incendiu de proporții a afectat grav clădirea Parlamentului din orașul Cape Town din Africa de Sud. Imaginile video au arătat o coloană de fum negru care umplea cerul, iar flăcări uriașe ieșeau din acoperișul clădirii.

Președintele Cyril Ramaphosa a vizitat locul faptei și a calificat evenimentul drept „teribil și devastator”. Un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost reținut și interogat de autorități, a declarat poliția.

Incendiul, care a izbucnit la scurt timp după ora locală 06:00 (04:00 GMT), a avut loc a doua zi după funeraliile de stat ale arhiepiscopului Desmond Tutu la Catedrala St. George, în apropiere de parlament. Ramaphosa a declarat că vestea incendiului a fost un „regres teribil față de ceea ce ne bucuram ieri” și a adăugat că arhiepiscopul Tutu ar fi fost, de asemenea, devastat.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

El a spus că sistemul de aspersoare al clădirii nu a funcționat corespunzător și a lăudat pompierii pentru că au răspuns la incendiu în câteva minute. Fără intervenția lor, Adunarea Națională ar fi fost redusă la „cenușă”, a spus el.

Zeci de pompieri s-au luptat cu flăcările. Oficialii au declarat ulterior că întregul complex parlamentar a fost grav avariat. Jean-Pierre Smith, membru al comitetului primarului din Cape Town pentru siguranță și securitate, a declarat reporterilor că acoperișul de deasupra vechii săli de adunare a fost complet distrus, iar alte pagube în interiorul vechii camere nu au fost încă evaluate.

„Nu este posibil să se vadă dacă este deteriorat. Sperăm că nu este, deoarece are atât de multe artefacte istorice, dar nu se poate avea acces la ea fără a sparge ușile, iar noi nu vrem să facem acest lucru”, a declarat el.

El a mai spus că alarma de incendiu a parlamentului a sunat doar atunci când pompierii se aflau deja la fața locului. Un incendiu de proporții a afectat întreaga clădire.