• Temperaturile mai ridicate și condițiile de secetă mai extreme cauzate de schimbările climatice fac ca incendiile de vegetație să fie mai frecvente.
  • Incendiul Washburn a forțat deja aproape 1.600 de persoane să evacueze zona.
  • În 2021, mii de sequoia gigantice au fost distruse de incendiile de pădure din California.

Un incendiu de vegetație din California amenință cel mai mare arbore de sequoia gigant din Parcul Național Yosemite. Incendiul Washburn și-a dublat dimensiunile în ultimele 24 de ore, iar acum se estimează că a ars 1.591 de acri.

Pompierii lucrează pe un teren dificil pentru a proteja unii dintre cei mai mari și mai bătrâni arbori sequoia din lume. Locuitorii și participanții la camping din apropierea incendiului au fost evacuați, iar fumul gros a înrăutățit calitatea aerului din regiune și a întunecat priveliștile pitorești ale parcului.

Incendiul, care a izbucnit la 7 iulie, amenință cel puțin 500 de sequoia uriași din Mariposa Grove, inclusiv faimosul Grizzly Giant, despre care se crede că are o vechime de aproximativ 3.000 de ani. Deocamdată, niciunul dintre ei nu a fost distrus de incendiu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Departamentul de gestionare a incendiilor și a aviației din Yosemite a declarat că protejează proactiv livada prin instalarea unui sistem de stropire pentru a crește umiditatea din jurul copacilor și prin îndepărtarea potențialilor combustibili de la fața locului.

Incendiul Washburn a forțat deja aproape 1.600 de persoane să evacueze zona, inclusiv comunitatea Wawona, situată în interiorul parcului național, și sute de rulote care se află în apropiere de Wawona. Cauza incendiului este încă investigată. Reprezentanții pompierilor spun că condițiile meteo calde și uscate fac dificilă controlarea flăcărilor.

Sequoia giganți sunt unii dintre cei mai mari copaci de pe planetă. Cel mai mare are o înălțime de 83 de metri (275 de picioare) și un diametru de peste 11 metri (36 de picioare) la bază. Longevitatea lor extraordinară – pot trăi până la aproximativ 3.000 de ani – îi face, de asemenea, să se numere printre cele mai vechi ființe vii de pe Pământ.

Mariposa Grove ocupă un loc istoric în istoria americană, fiind prima zonă naturală pitorească protejată de guvernul federal pentru utilizare publică, stațiune și recreere. Legislația a fost semnată de președintele Lincoln în 1864.

Anul trecut, mii de sequoia gigantice au fost distruse de incendiile de pădure din California. Oficialii spun că peste 35.000 de incendii de vegetație au ars în SUA până acum în acest an, ceea ce este mult peste medie.