- Donald Trump e criticat pentru că a stârnit haos în politica SUA.
- În cadrul simulării, Trump ar interzice SACEUR să acționeze fără consultare prealabilă.
- În simulare, SUA se retrag din NATO, iar efectele sunt devastatoare la nivel global.
Dacă Donald Trump va câștiga un al doilea mandat la Casa Albă în noiembrie, NATO s-ar putea destrăma. Cel puțin asta arată o simulare într-un joc video. Trump, care se confruntă cu acuzații penale în patru cazuri separate, a fost criticat pentru că a stârnit haos în politica americană. Și haos este exact ceea ce se întâmplă în joc, atunci când un Trump fictiv preia funcția în ianuarie 2025.
NATO este prima piesă de domino care va cădea. Trump reduce apoi drastic participarea SUA la Alianță, inclusiv redistribuirea a 50% din mijloacele militare americane din Europa, unde sunt dislocați peste 100.000 de militari americani. Administrația Trump instituie, de asemenea, o nouă politică numită „dormancy”, care include o varietate de tactici, cum ar fi o participarea redusă a SUA la exercițiile NATO.
O altă măsură ar fi interzicerea Comandantului Suprem Aliat în Europa – a doua cea mai înaltă poziție militară din NATO – de a acționa fără o consultare prealabilă cu Washingtonul. Și se pare că ne apropiem de un astfel de deznodământ, pentru că, după cum vedem, în acest moment, Trump conduce în sondajele în 5 state cheie pentru alegeri: Pennsylvania, Arizona, Georgia, Michigan și Nevada.
Care ar fi efectele retragerii SUA din NATO?
Până la sfârșitul jocului, efectele retragerii SUA din NATO sunt globale. China își dă seama că SUA și-au mutat cu adevărat atenția din Europa către Pacific, ceea ce descurajează Beijingul să invadeze Taiwanul. Totuși, acest lucru nu liniștește Japonia, Australia și Coreea de Sud – aliați ai SUA ale căror forțe și baze sunt esențiale pentru eforturile de contracarare a Chinei – care se tem că Trump s-ar putea răzgândi și le-ar putea abandona și pe ele.