• Un judecător federal din Statele Unite a declarat că planul de reducere a datoriilor studențești al președintelui Joe Biden este ilegal și trebuie anulat.
  • Biroul de buget al Congresului, organizație nepartizană, a calculat, în septembrie, că iertarea datoriilor ar elimina aproximativ 430 de miliarde de dolari din cele 1.600 de miliarde de dolari de datorii.
  • Planul lui Biden a fost subiectul mai multor procese intentate de procurorii generali ai statelor conservatoare.

Un judecător federal din Texas a decis joi că planul președintelui Joe Biden de a anula sute de miliarde de dolari din datoriile pentru împrumuturi studențești este ilegal și trebuie anulat, oferind o victorie adversarilor conservatori ai programului.

Judecătorul districtual american Mark Pittman, numit de fostul președinte republican Donald Trump la Fort Worth, a calificat programul drept un „exercițiu neconstituțional al puterii legislative a Congresului”, în momentul în care s-a pronunțat în favoarea a doi debitori susținuți de un grup de susținere conservator. Casa Albă nu a făcut niciun comentariu imediat.

Planul de reducere a datoriilor fusese deja blocat temporar de către Curtea de Apel a 8-a de circuit din SUA, cu sediul în St. Louis, în timp ce examinează o cerere a șase state conduse de republicani de a interzice acest plan în timp ce au făcut apel la respingerea propriului lor proces.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Decizia judecătorului a fost luată în urma unui proces intentat de doi debitori care nu au fost parțial sau în totalitate eligibili pentru iertarea împrumuturilor oferite de planul lui Biden. Reclamanții au argumentat că acesta nu a respectat procesele de reglementare corespunzătoare și a fost ilegal.

Împrumutații au fost susținuți de Job Creators Network Foundation, un grup de susținere conservator fondat de Bernie Marcus, co-fondator al Home Depot. Planul lui Biden a fost subiectul mai multor procese intentate de procurorii generali ai statelor conservatoare și de grupuri juridice, dar reclamanții de până joi s-au străduit să convingă instanțele că au fost prejudiciați de acesta în așa fel încât să aibă calitatea de a intenta un proces.

Planul, anunțat în august, prevede anularea unei datorii de până la 10.000 de dolari din împrumuturi pentru studenți pentru debitorii care câștigă mai puțin de 125.000 de dolari pe an sau 250.000 de dolari pentru cuplurile căsătorite. Împrumutaților care au primit granturi Pell în beneficiul studenților cu venituri mici li se va anula o datorie de până la 20.000 de dolari.

Biroul de buget al Congresului, organizație nepartizană, a calculat, în septembrie, că iertarea datoriilor ar elimina aproximativ 430 de miliarde de dolari din cele 1.600 de miliarde de dolari de datorii restante ale studenților și că peste 40 de milioane de persoane sunt eligibile pentru a beneficia de această măsură.