• Un judecător federal a decis că Google trebuie să permită aplicațiile rivale în Google Play timp de trei ani, în urma unui dosar de la Epic Games.
  • Google va face recurs, susținând că modificările ar putea afecta securitatea consumatorilor.
  • Experții consideră că decizia va crește competiția și ar putea reduce prețurile pentru consumatori.

Un judecător federal din SUA a hotărât că Google trebuie să permită aplicațiile Android realizate de firme de tehnologie rivale în magazinul său de aplicații Google Play timp de trei ani începând de luna viitoare, scrie BBC.

Schimbarea s-a numărat printre mai multe remedii dispuse de judecătorul James Donato într-un dosar adus împotriva Google de Epic Games, producătorul jocului video de succes Fortnite. Google spune că va face recurs împotriva deciziei și va cere o pauză la remediile propuse.

În decembrie, un juriu a fost de partea Epic, care spune că Google a sufocat concurenții controlând distribuția de aplicații și plăți pe telefoanele Android.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

„Modificările ar pune în pericol confidențialitatea și securitatea consumatorilor, ar face mai dificilă promovarea aplicațiilor pentru dezvoltatori și ar reduce concurența pe dispozitive”, a spus Google într-un comunicat. Unii experți juridici au salutat decizia ca fiind o provocare semnificativă la adresa dominației unui număr mic de giganți ai tehnologiei.

„Arată că instanțele nu se opun neapărat să ceară platformelor dominante să partajeze accesul cu rivalii în numele concurenței”, a spus Rebecca Haw Allensworth, profesor la Vanderbilt Law School. Printre alte remedii, hotărârea a cerut ca Google să-și pună catalogul de aplicații la dispoziția magazinelor de aplicații concurente.

„Acesta nu este ceva ce legea antitrust ar cere în mod normal”, a spus Mark Lemley, profesor la Stanford Law School. „Dar judecătorul a remarcat în mod corect că odată ce ați încălcat legile antitrust, instanțele vă pot ordona să faceți lucruri afirmative pentru a remedia prejudiciul pe care l-ați provocat, deși nu aveați obligația de a face acele lucruri în primul rând”.

Google a susținut că magazinul său de aplicații Play operează într-un peisaj competitiv, invocând concurența cu producătorul de iPhone Apple, care a fost dat în judecată și de Epic Games în 2020.

Acest caz s-a încheiat cu o hotărâre a curții de apel că Apple nu deține monopol în jocurile mobile. Ordinul de luni este cea mai recentă lovitură legală suferită de Google în ultimii ani din motive de concurență.

În august, judecătorul districtual american Amit Mehta a fost de partea Departamentului de Justiție al SUA, care a acuzat compania că operează un monopol ilegal în căutarea online. Luna trecută, judecătorul de district Leonie Brinkema a terminat de auzit argumente pe baza unor acuzații similare guvernamentale conform cărora Google domină piața tehnologiei de publicitate.

Criticii companiei spun că taxele Google de până la 30% pentru fiecare plată efectuată în magazinul său de aplicații au însemnat prețuri mai mari pentru consumatori.

„Aceasta este o rată pe care au putut-o percepe pentru că erau un monopol”, a declarat Lee Hepner, consilier juridic principal la American Economic Liberties Project.
Domnul Hepner a spus că decizia este probabil să schimbe acest lucru.

„Va fi mult mai mult stimulent pentru dezvoltatori să intre pe această piață, iar prețurile ar trebui să fie mai mici pentru consumatori”, a spus el.

Citește și