• Singurul laborator bulgar pentru producţia bioagentului industrial trichogramma (un gen de viespi n.r) din localitatea Doyransti, de lângă Lovech (nord), are ambiţia de a deveni cel mai mare centru de bioprotecţie a recoltelor din UE.
  • Înainte de 1990, această ţară dispunea de șase astfel de laboratoare, numărându-se printre principalii producători de bioagenţi,
  • Viespile trichogramma sunt folosite pentru controlul dăunătorilor în cazul a numeroase culturi şi plante. Printre acestea se numără bumbacul, trestia de zahăr, sfecla de zahăr, alte legume dar şi livezi şi păduri.

Singurul laborator bulgar pentru producţia bioagentului industrial trichogramma (un gen de viespi n.r) din localitatea Doyransti, de lângă Lovech (nord), are ambiţia de a deveni cel mai mare centru de bioprotecţie a recoltelor din UE. De fapt este operaţional de mai puţin de un an, într-un sector în care Bulgaria era odinioară lider.

Înainte de 1990, această ţară dispunea de șase astfel de laboratoare, numărându-se printre principalii producători de bioagenţi, a declarat într-o conferinţă de presă desfăşurată la Clubul de presă Regional al BTA din Lovech managerul Laboratorului Organic Invest Bio Protection OOD, Borislav Boychinov.

În Bulgaria există 19 specii de (viespi) trichogramma, dar nu sunt toate concentrate într-un singur loc.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Laboratorul din Doyrantsi activează în producţia industrială a unui agent major de control biologic împotriva dăunătorilor plantelor, trichogramma, folosit în mod comun în diverse locuri din lume. Trichogramma este un gen de viespi polifage minuscule ce sunt endoparaziţi ale ouălor altor insecte.

În prezent aceste viespi sunt folosite împotriva a aproximativ 400 de specii de insecte dăunătoare, ale căror populaţii sunt menţinute în echilibru natural, fără a fi eradicate.

„Acest lucru este foarte important atât pentru fermieri cât şi pentru natură. Un bioagent reglează nivelul dăunătorilor şi conservă toate celelalte insecte, inclusiv speciile polenizatoare şi alte specii cu acţiune împotriva dăunătorilor. Este complet diferit de acţiunea pesticidelor chimice care distrug totul”, a explicat Boychinov.

Laboratorul este unul dintre cele mai mari din Europa

Laboratorul prinde (viespi) trichogramma în capcane speciale amplasate în câmpuri cu culturi diverse. Ei au propria lor bancă de selecţie pentru diferitele specii. Viespile trichogramma sunt folosite pentru controlul dăunătorilor în cazul a numeroase culturi şi plante. Printre acestea se numără bumbacul, trestia de zahăr, sfecla de zahăr, alte legume dar şi livezi şi păduri.

Boychinov a susţinut că laboratorul, care este unul dintre cele mai mari din Europa, are capacitatea de a acoperi aproximativ 200.000 ha de culturi felurite.

Timp de peste 20 de ani Boychinov a deţinut o afacere similară în Ucraina, după care s-a decis să deschidă una şi în satul din apropiere de Lovech. El a decis să dea o nouă viaţă „pentru ceva vechi şi bun dar uitat”.

Intenţionăm să ne extindem în curând operaţiunile şi în România

„Cel mai ciudat lucru este că experienţa de care dispunea Bulgaria a fost transmisă Germaniei şi acum (viespile) trichogramma sunt mult mai mult folosite acolo, împreună cu subvenţiile de stat pentru fermieri”, a adăugat Boychinov.

Cea mai complicată parte a producţie de (viespi) trichogramma este împrăştierea lor, acţiune care necesită folosirea de vehicule aeriene fără pilot.

În prezent, compania lucrează doar pentru Bulgaria, dar dispune deja de oferte din România, Grecia şi Turcia.

„Suntem operativi de mai puţin de un an şi există încă potenţial şi pe piaţa bulgară. Oamenii sunt bine informaţi şi intenţionăm să ne extindem în curând operaţiunile şi în România”, a mai precizat managerul companiei.

Cantităţi mici de (viespi) trichogramma pentru practic toate tipurile de recolte sunt disponibile pentru a fi distribuite manual pe fermele mici.

Laboratorul are 35 de angajaţi, printre care şi unii cetăţeni ucraineni.

Boychinov are ambiţia de a transforma acest laborator în cel mai mare centru de bioprotecţie a recoltelor din Uniunea Europeană.