• Un lansator rusesc de rachete termobarice a fost observat de o echipă CNN în sudul Rusiei.
  • Acesta este capabil să lanseze rachete care provoacă explozii puternice.
  • Utilizarea lor a fost condamnată de mai multe organizaţii neguvernamentale.

Un lansator rusesc de rachete multiple termobarice a fost observat de o echipă CNN la sud de Belgorod, Rusia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, sâmbătă după-amiază. Lansatorul de rachete multiple TOS-1 sau TOS-1A văzut de CNN este capabil să lanseze rachete termobarice. Nu există nicio dovadă că armele termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina, notează CNN.

Un lansator de acest tip nu folosește muniţie convenţională. În schimb, aceste arme sunt umplute cu explozibil de înaltă temperatură şi presiune ridicată. Ele sunt uneori numite „bombe cu vid„, deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător, pentru a genera o explozie puternică şi o undă de presiune uriaşă ce poate avea efecte distructive enorme.

Armele termobarice au fost folosite în Cecenia, cu consecinţe îngrozitoare, potrivit Human Rights Watch. Utilizarea lor a fost condamnată de mai multe organizaţii neguvernamentale.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Rușii au lansat o rachetă care a lovit un bloc rezidențial din Kiev

O rachetă rusească a lovit un bloc rezidențial din Kiev. Clădirea era în flăcări sâmbătă dimineaţa, iar pagubele sunt majore. O bucată mare din clădire a fost smulsă, mai multe locuinţe fiind distruse. Blocul se află la doi kilometri de un aeroport.

Numărul victimelor nu este cunoscut. Pompierii scot persoanele rănite, în imagini apărând cum transportă o femeie peste o mare de moloz.

Ministrul Afacerilor Extene al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris pe Twitter: „Kiev, oraşul nostru splendid şi paşnic, a supravieţuit încă o noapte sub atacurile forţelor ruseşti. O rachetă a lovit un apartament rezidenţial din Kiev. Cer lumii: izolarea completă a Rusiei, expulzarea ambasadorilor, embargoul petrolului, ruinarea economiei acesteia. Opriţi criminalii de război ruşi!”.