• Spitalele din regiunea braziliană Amazonas sunt copleșite de un val de infecții provocate de o nouă variantă a virusului.
  • După ce spitalele au rămas fără oxigen președintele Venezuelei a trimis mai multe transporturi cu rezervoare de oxigen în țara vecină.
  • Furia oamenilor este îndreptată împotriva președintelui Jair Bolsonaro și a ministrului sănătății brazilian, Eduardo Pazuello, care au avut o atitudine pasivă față de problemele urgente ale țării.

Brazilia a fost devastată săptămâna trecută de un val de infecții provocate de o nouă variantă a virusului, care se pare că e mai contagioasă. Spitalele din regiunea Amazonas din Brazilia sunt copleșite, multe fiind lipsite chiar și de cele mai de bază materiale, informează The Guardian. Situația a fost atât de critică, încât au fost aduse în grabă rezervoare cu oxigen din Venezuela.

„Este o situație foarte haotică. Nu putem ține pasul cu numărul de pacienți care vin la noi”, a declarat Marcus Lacerda, un specialist în boli infecțioase din Manaus, capitala districtului Amazonas.

Săptămâna trecută, multe spitale au rămas fără oxigen fiindcă guvernul nu a prevăzut amploarea dezastrului iminent și nu s-a îngrijit de dotarea spitalelor cu materialele necesare. Manaus, cu 2 milioane de locuitori, se află acum în stare de carantină 11 ore pe zi. Imaginile din cimitirul Nossa Senhora Aparecida, unde sunt îngropați pacienții morți de Covid-19, s-au viralizat în ultimele luni. În ianuarie peste 3000 de morți au fost îngropați aici.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI
Imagine aerienă cu un excavator care sapă morminte în cimitirul Nossa Senhora Aparecida din Manaus. Sursa: Profimedia

„Ne simțim ca și cum am trăi într-un loc lipsit de conducere”

„Ceea ce vedem este un masacru total, o situație disperată, un film de groază”, a spus un angajat al clinicii medicale Alvorada din Manaus.

În cea mai mare parte, furia oamenilor este îndreptată asupra guvernului de extremă dreapta al Braziliei, condus de președintele Jair Bolsonaro, care a luat în râs pandemia, deși țara sa este a doua la nivel mondial, ca număr de morți.

Rudele-pacienților-cu-Covid-încarcă-butelii-cu oxigen.jpg
Rudele pacienților cu Covid încarcă butelii cu oxigen. Sursa: Profimedia

Deși ministrul sănătății brazilian, Eduardo Pazuello, un general de armată, fără experiență medicală, a vizitat Manaus înaintea colapsului sanitar de săptămâna trecută și a avut câteva zile la dispoziție să rezolve problema lipsei de oxigen din spitale, el nu a făcut altceva decât să dispună aprovizionarea inutilă cu clorochină, a scris jurnalistul Luiz Fernando Vianna în revista Época, dând vina pe Bolsonaro și Pazuello pentru „măcel”.

În Manaus, un oraș înconjurat de junglă și accesibil doar cu avionul sau cu barca, oamenii au încercat să se ajute singuri. Zeci de grupuri de voluntari, multe formate din tineri, au început să strângă fonduri pentru a pune la dispoziția sistemului de sănătate al orașului oxigen, echipamente și alimente.

„Este o situație dantescă… ne simțim ca și cum am trăi într-un loc lipsit de conducere”, a declarat Vinícius Lima, în vârstă de 16 ani, care folosește Twitter și Instagram pentru a face rost de cilindri, oximetre și echipament de protecție.

Situația tragică și absurdă trăită în Manaus este rezultatul unui serviciu sanitar precar și al izolării geografice. Lacerda e de părere că o astfel de situație va fi trăită însă în viitor și în alte părți ale Braziliei, deoarece sezonul ploios din Amazon a făcut ca sezonul de gripă să vină aici mai devreme.

Guvernul brazilian a cumpărat 6 milioane de doze de vaccin pentru o populație de 212 milioane de oameni

Într-un final a început și vaccinarea duminica trecută, la câteva săptămâni după alte țări din America Latină, precum Chile sau Mexic. Dar Brazilia, care are 212 milioane de cetățeni, a asigurat până acum doar 6 milioane de doze de vaccin CoronaVac din China și 2 milioane de doze de la AstraZeneca / Oxford.

Aprovizionarea insuficientă cu vaccinuri este o consecință a izolării internaționale a Braziliei în timpul lui Bolsonaro.

Raissa Floriano, profesoară în vârstă de 27 de ani, al cărei tată de 73 de ani este internat în spital, cu Covid, a declarat că cel puțin șase dintre colegii de salon ai tatălui său au murit după ce au rămas fără oxigen.

„Dacă s-ar fi luat decizii mai bune, toată această tragedie ar fi putut fi evitată”, a declarat aceasta.