• Un măslin vechi de 2.500 de ani de pe insula Evia a fost distrus duminică în incendiile din regiune.
  • Arborele era un simbol străvechi al regiunii, regăsindu-se în scrierile filosofului antic Strabon.
  • Măslinul avea un trunchi atât de lat încât de-a lungul diametrului său puteau să încapă zece oameni.
  • Giannis Kontzias, primarul din Istiaia – Aidipsos: „Vântul a întors focul spre Istiaia Aidipsos, multiplicând fronturile”.

Un măslin vechi de 2.500 de ani de pe insula Evia a fost distrus duminică, 8 august 2021, în incendiile care afectează în continuare regiunea, relatează Greek Reporter.

Arborele se afla pe plantația de măslini din Rovia și era un simbol atât de străvechi al peisajului încât geograful și filosoful antic Strabon l-a prezentat în scrierile sale.

Arborele de mari dimensiuni avea un trunchi atât de lat încât zece oameni puteau încăpea de-a lungul diametrului său. Arborele a fost fertil cu măsline până când a căzut victimă incendiului.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Apostolis Panagiotou a scris pe Twitter despre pierderea tragică a copacului, iar imaginea evocatoare a obținut rapid peste o mie de aprecieri. Foarte mulți greci au comentat la postarea lui Apostolis, deplângând impactul devastator al incendiilor.

Măslinul străvechi din Evia, una dintre numeroasele pierderi cauzate de incendii

Dispariția copacului, considerat o comoară, reprezintă doar una dintre numeroasele pierderi ale grecilor din Evia în incendiile care au pus stăpânire pe regiune.

Într-o declarație care arată disperarea și durerea oamenilor din nordul Eviei, Giannis Kontzias, primarul din Istiaia – Aidipsos, a spus că ceea ce văd oamenii acum este „finalul unui holocaust”.

„Adevărul este că am fi putut salva mult mai mult”, spune el. „Am fost pe munte începând de miercuri, de la ora 14:30, făcând apeluri disperate pentru mai multe avioane”.

Kontzias a descris întorsătura dramatică a evenimentelor atunci când vântul și-a schimbat direcția și a adus incendiul în nord-vestul Evei.

„Vântul a întors focul spre Istiaia Aidipsos, multiplicând fronturile”, explică el.