- Veaceslav Ioniță: „Din 2015, creșterea exporturilor moldovenești a avut loc în special în România, iar pe locul doi este Germania”
- Veaceslav Ioniță: „În prezent, România este detașat cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova”
- Veaceslav Ioniță: „Suntem dependenți de ceea ce se întâmplă în Ucraina. 97-98 % din toate resursele energetice Republica Moldova le importă”
- Veaceslav Ioniță: „România ar fi o soluție de securitate pentru Republica Moldova și aici cred faptul că Guvernul României ar putea veni cu soluția: companiile private din România.
Economistul Veaceslav Ioniță devoalează într-un interviu pentru Aleph News în ce fel criza ruso-ucraineană afectează securitatea energetică a Republicii Moldova.
Are Republica Moldova legislația necesară ca să-și poată rezolva problema de securitate energetică? Este România o soluție de securitate pentru Republica Moldova?
„Din păcate, noi suntem dependenți de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Republica Moldova importă 97-98 % din toate resursele energetice. (…) Anul 2006, când Rusia a intrat într-un război economic cu Ucraina, lovitura am primit-o noi. Nu a avut Ucraina gaz, nu am avut noi gaz. O alternativă nu există. Republica Moldova nu are legislația necesară ca să-și poată rezolva problema de securitate energetică și aici avem de lucrat.”
Veaceslav Ioniță: „La noi s-a lucrat ca în junglă și acum plătim costul iresponsabilității de 30 de ani”
„România are capacități neutilizate de stocare a gazului de trei miliarde de metri cubi, noi consumăm un singur miliard de metri cubi. România ar fi o soluție de securitate pentru Republica Moldova și aici cred faptul că Guvernul României ar putea veni cu această soluție: companiile private din România. Inclusiv, Bursa Română de Mărfuri. De asta avem nevoie. La noi s-a lucrat ca în junglă și acum plătim costul iresponsabilității de 30 de ani.”
Ce spune Veaceslav Ioniță în privința racordării Republicii Moldova la economia / piața României? Care sunt cele mai profitabile sectoare in care Republica Moldova poate atrage capitalul privat românesc?
„Haideți să spunem așa, oricât ar fi de straniu, tot ce înseamnă spațiu comun cu România, noi am avansat destul de puternic. Alta este că lucrul acesta nu este conștientizat. Am făcut astăzi o prezentare a unui sondaj public și oamenii spun că cel mai mult exportăm în Rusia. Este un adevăr, însă a fost adevăr 20 de ani în urmă.
Din 2015, creșterea exporturilor moldovenești a avut loc în special în România, pe locul doi este Germania. În prezent, România este detașat cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Vorbim doar la capitolul exporturi”, explică Veaceslav Ioniță.
Veaceslav Ioniță: „Văd integrarea pe ambele direcții. Deja avem capital din Republica Moldova care vine în România”
„Capitalul românesc a venit în sectorul bancar, în diferite domenii cum ar fi comerțul, satisfacerea consumului populației, mărfuri de larg consum. Eu văd integrarea pe ambele direcții. Deja avem capital din Republica Moldova care vine în România. Pe lângă CEC, au venit două bănci din România în Moldova, este și o bancă din Republica Moldova care vrea să vină în România. Asta înseamnă integrare economică, însă sunt multe companii mari care au dorit să intre în România din Republica Moldova, dar nu au reușit.”
„Cred că Republica Moldova va fi o țară bună atunci când capitalul românesc se va simți bine în Moldova”
„Credința mea mare este că, capitalul public, în cazul ăsta banul poporului român pe care-l gestionează Guvernul trebuie să fie un vârf de lance care aduce în urma lui capitalul privat. În zadar Guvernul României depune eforturi ca să ajute Republica Moldova dacă aceasta nu se manifestă prin crearea unui mediu unde și capitalul românesc se simte bine. Cred că Republica Moldova va fi o țară bună atunci când capitalul românesc se va simți bine în Moldova. În efortul pe care-l depun autoritățile trebuie să lucrăm pe dimensiunea securității sistemului financiar”, conchide economistul Veaceslav Ioniță.