• Un sondaj realizat pe site-ul ConservativeHome arată că Liz Truss are un avans de 32 de puncte față de Rishi Sunak.
  • Dintre cei 961 de membri conservatori chestionați, 60% au spus că doresc ca dna Truss să-i succeadă lui Boris Johnson.
  • Ea pare a fi pe cale să devină următorul prim-ministru, potrivit sondajului.

Un sondaj realizat pe site-ul ConservativeHome, cunoscut de unii drept „Biblia conservatoare”, arată că ministrul de externe îl devansează pe Rishi Sunak cu 32 de puncte. Dintre cei 961 de membri conservatori chestionați, 60% au declarat că doresc ca dna Truss să îi succeadă lui Boris Johnson, iar un procent jalnic de 28% l-au susținut pe Sunak.

Acesta este cel mai recent sondaj care o plasează pe Truss cu mult înaintea lui Rishi Sunak, care s-a autointitulat „outsider”, într-o încercare aparentă de a reduce așteptările.

Ieri, candidatul la conducere a respins apelurile pentru abolirea avortului în Irlanda de Nord. Ministrul de externe a fost contestat de un membru conservator din Belfast, care a afirmat că Westminster a impus „în mod nedemocratic și neconstituțional avortul”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

În 2019, parlamentarii de la Westminster au votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea legalizării avortului în Irlanda de Nord, într-un moment în care negocierile de împărțire a puterii nu au reușit să restabilească executivul descentralizat.

Răspunzând la aplauze, doamna Truss a spus: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: Mă tem că nu sunt de acord cu dvs. Suntem un Regat Unit și avem nevoie ca toate legile noastre să se aplice pe întreg teritoriul Regatului Unit. Asta înseamnă să fii o uniune”.

Ministrul de externe a mai spus că „nu va accepta nimic” care să compromită cererile sale cu privire la impasul Brexit în Irlanda de Nord. Ea a spus că instanțele britanice trebuie să fie „arbitrul suprem” al unui acord, comerțul est-vest trebuie să fie „liber” și că oamenii din Irlanda de Nord „pot beneficia de avantajele fiscale oferite de guvernul britanic înainte de a semna un nou acord”.

Stormont se află în paralizie din cauza ruperii relațiilor privind protocolul pentru Irlanda de Nord – o parte esențială a acordului Brexit al lui Boris Johnson. Marea Britanie face demersuri pentru a anula protocolul și verificările de bin între Marea Britanie și Irlanda de Nord – înfuriind UE.

Truss a declarat: „S-ar putea să dureze ceva timp pentru a trece acest proiect de lege prin Camera Lorzilor, dar cu cât începem mai repede, cu atât mai repede vom termina, și sunt hotărâtă să o fac cât mai repede posibil”. În mare parte, competiția pentru conducere s-a dat în jurul planurilor de abordare a crizei costului vieții.

Ambii candidați au promis că vor reduce impozitele ca parte a ofertelor lor pentru a-i succeda lui Boris Johnson. Însă experții au avertizat că aceste planuri de reducere a impozitelor sunt nerealiste.