• Polonia se confruntă cu un nou val de proteste, în contextul înăspririi restricțiilor privind avortul
  • Realizarea avorturilor va fi posibilă doar în cazurile de viol, incest și în care viața sau sănătatea mamei era în pericol
  • Motivele prevăzute de lege au stat la baza a doar 2,4% din cele 1.100 de avorturi legale efectuate în Polonia în 2019
  • Autoritățile cer implementarea restricțiilor începând de azi
  • Protestele urmează să aibă loc și în alte orașe din țară, inclusiv în Cracovia, Lodz, Wroclaw și Poznan

Grupurile poloneze care militează pentru drepturile femeilor au lansat un nou val de proteste la adresa Guvernului. Autoritățile au anunțat că o decizie controversată a instanței de judecată, care înăspresc legile poloneze deja stricte privind avortul urma să intre în vigoare miercuri, anunță Financial Times.

În octombrie, Tribunalul Constituțional a decis că o lege din 1993 care permite avorturile doar în cazul unor anomalii fetale grave este neconstituțională, ceea ce a determinat mii de femei să iasă în strată, în toată țara.

Hotărârea presupune o înăsprire semnificativă a legilor avortului din Polonia, care are una dintre cele mai aspre legislații din Europa. Potrivit acesteia, realizarea avorturilor va fi posibilă doar în cazurile de viol, incest și în care viața sau sănătatea mamei era în pericol.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Autoritățile cer implementarea restricțiilor începând de azi

Motivele prevăzute de lege au stat la baza a doar 2,4% din cele 1.100 de avorturi legale efectuate în Polonia în 2019.

În urma protestelor masive, care au avut loc toamna trecută, autoritățile au amânat ublicarea hotărârii, împiedicând astfel intrarea în vigoare a noilor restricții.

Cu toate acestea, după ce Tribunalul Constituțional a publicat miercuri hotărârea, Guvernul a spus că verdictul va fi publicat acum în Monitorul Oficial, moment în care noile restricții vor deveni oficial lege.

Opoziția partidului conservator s-a alăturat protestelor

Strajk Kobiet, cea care a organizat și protestele de anul trecut, a convocat miercuri seara mai multe manifestări în fața curții din Varșovia. 

Protestele urmează să aibă loc și în alte orașe din țară, inclusiv în Cracovia, Lodz, Wroclaw și Poznan.

Să le oferim un Iad de care își vor aminti până la sfârșitul vieții”, a scris grupul pe Twitter.

Politicienii de opoziție s-au alăturat condamnării. „Acesta nu este sfârșitul”, a scris Wanda Nowicka, deputat din grupul de stânga pe Twitter. „Nu ați câștigat acest război cu femeile și nu îl veți câștiga”.