- Sierra Leone este una dintre puținele țări din Africa care nu a interzis tăierea organelor genitale feminine.
- Tinerele înceracă să sfidează regulile refuzând să se supună procedurii.
- Sondajele UNICEF au descoperit că proporția femeilor care cred că practica ar trebui să înceteze crește constant.
De mai bine de două decenii, în lumea în curs de dezvoltare a existat un impuls pentru a pune capăt tăierii organelor genitale feminine, un ritual vechi de secole, legat de idei de puritate sexuală, ascultare și control. Potrivit The New York Times, Sierra Leone este una dintre puținele țări din Africa subsahariană care n-au interzis asta. Tăierea este încă practicată de aproape fiecare grup etnic din fiecare regiune a țării. Practica este acum în centrul unei dezbateri intense.
Grupurile progresiste, multe susținute de organizații internaționale, fac eforturi pentru a interzice această practică, în timp ce forțele conservatoare spun că este o parte esențială a culturii.
Pe măsură ce această bătălie se desfășoară în mass-media și în parlament, un număr tot mai mare de fete și tinere iau problema în propriile mâini.
Peste 90% dintre femeile de peste 30 de ani din Sierra Leone au suferit tăieturi genitale, în comparație cu doar 61 la sută dintre cele cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, potrivit celui mai recent studiu, realizat de UNICEF în 2019.
Refuzul are un cost social
Femeilor care nu se alatură obiceiului nu le este permis să se căsătorească, să-și reprezinte comunitățile în cadrul evenimentelor religioase sau culturale și să participe la serbări sau înmormântări.
În cele mai multe cazuri, inițierea implică excizia clitorisului și a labiilor mici cu un aparat de ras de către un membru senior al societății numit sowei, care nu are pregătire medicală, dar se crede că este puternic spiritual.
Ceremonia are loc în tabere numai pentru femei cunoscute sub numele de „tufa de bondo”. La nivel global, numărul fetelor expuse riscului de a fi tăiate continuă să crească deoarece țările fără guvern au populații de tineri mari și în creștere rapidă. În timp ce marile organizații internaționale, cum ar fi UNICEF și U.N. Women, depun eforturi pentru a pune capăt acestor abuzuri, opiniile multor fete și tinere sunt influențate de mediul din jur.
Mesajul că acesată practică este periculoasă și că poate cauza dificultăți grave femeilor la naștere a fost distribuit peste tot în publicitate și în mass media. O propunere de modificare a Legii privind drepturile copilului, care a fost revizuită de Ministerul Genderului și Copilului din Sierra Leone, ar codifica tăierea drept o „practică dăunătoare” și ar face ilegală efectuarea procedurii la fetele sub 18 ani.
Aceasta este mult mai puțin decât interdicția totală, dar calea spre scoaterea în afara legii a procedurii nu este una clară. Persoane și instituții puternice continuă să susțină această practică – unele în mod deschis, altele discret – pe motiv că este o parte cheie a culturii și valorilor Sierra Leone. Ei susțin adesea afirmația că mișcarea împotriva tăierilor este o încercare de erodare a valorilor tradiționale și un impuls spre promiscuitate.
Femeile vor ca procedura să înceteze
Sondajele UNICEF au descoperit că proporția femeilor care cred că practica ar trebui să înceteze crește constant. În cel mai recent sondaj, aceasta a fost de aproape o treime, iar opinia a fost susținută pe toate nivelurile de educație.
Nankali Maksud, care conduce lucrările pe acest subiect pentru UNICEF la nivel global, a spus că conversația publică despre procedură în Sierra Leone și în alte țări în care practica are susținători proeminenți a evoluat.
„Pe măsură ce oamenii devin mai educați, ei contestă practica rea”, a spus ea. „UNICEF a trebuit să se regrupeze. Acum trebuie să fim mult mai clari: ne referim la copii. Nu ne referim la femei. Femeile ar trebui să aibă dreptul de a putea face ceea ce vor să facă cu corpul lor.”