• Reprezentanta republicană, Victoria Spartz, din Illinois, a îndemnat, duminică, SUA să reia activitatea diplomatică în Ucraina, afirmând că acest lucru ar trimite „un mesaj puternic pentru poporul ucrainean”.
  • Departamentul de Stat a suspendat toate serviciile diplomatice din Liov chiar înainte de începerea invaziei Rusiei.
  • Comentariul vine în aceeași zi în care secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin intenționează să viziteze Kievul.

Reprezentanta republicană, Victoria Spartz, din Illinois, care este primul membru al Congresului născut în Ucraina, a îndemnat, duminică, SUA să reia activitatea diplomatică în Ucraina, afirmând că acest lucru ar trimite „un mesaj puternic pentru poporul ucrainean”.

„O mulțime de țări aduc de fapt (activitatea diplomatică) înapoi la Kiev. Măcar atât putem face și noi – să o aducem poate la Liov”, a declarat Spartz pentru Dana Bash de la CNN în cadrul emisiunii „State of the Union”.

„În orice slujbă – fie că este o slujbă politică sau diplomatică – îți asumi anumite riscuri. Trebuie să fii inteligent. Dar, de asemenea, asta face parte din slujba ta, să îți faci serviciul. Iar dacă nu ești pe teren, este foarte dificil să îți faci treaba.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Este important, dar transmite și un mesaj puternic pentru ucraineni”, a adăugat ea. „Este important pentru ei să vadă acest sprijin și îi face mai puternici și vor câștiga (războiul).”

SUA și alte țări și-au retras diplomații și au evacuat ambasadele și consulatele din Kiev în zilele premergătoare invaziei Rusiei în Ucraina, mutându-i în orașul Liov, situat în vestul țării. Acești oficiali au fost mutați, mai apoi, în Polonia, făcând naveta la Liov, iar Departamentul de Stat a suspendat toate serviciile diplomatice din Liov chiar înainte de începerea invaziei Rusiei.

De asemenea, Spartz i-a cerut președintelui Joe Biden să viziteze Ucraina, spunând: „Cred că o putem face. Suntem oameni puternici, suntem o țară puternică. Cu siguranță putem aranja ca oamenii noștri să vină aici și să viziteze Ucraina”.

Comentariul vine în aceeași zi în care secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin intenționează să viziteze Kievul.