Un oraș din România este în criză de gropari. Înmormântările au fost interzise în zilele de duminică

Sursa foto: Captură video Aleph News
  • Înhumările au fost interzise în fiecare zi de duminică la Galaţi cu excepţia cazurilor în care decesul a fost provocat de virusul SARS CoV-2.
  • De vină este numărul mic de gropari care nu pot acoperi toate zilele săptămânii.

Decizia a fost anunţată pe Facebook de reprezentanţii societăţii edilitare care administrează cimitirele din oraşul Galaţi. Măsura intră în vigoare chiar din această săptămâna.

„Anunţ important. Începând cu data de 23.08.2021 nu se mai fac înhumări duminica, ca urmare a deciziei nr.281/19.08.2021, decât dacă decesul s-a produs în urma infecţiei cu SARS CoV-2”, a anunţat, pe Facebook, directorul societăţii edilitare Gospodărire Urbană, Dragoş Magearu.

Numeroşi gălăţeni au reacţionat pe reţele de socializare.

„Asta mai lipsea! De parcă îţi alegi ziua în care să mori. Mare ţi-e grădina Doamneee”, a comentat o gălăţeancă.

Cei mai mulţi au făcut haz de necaz. „Duminică depănaţi amintiri cu mortul”, a spus o femeie completată de un bărbat. „Nu mai înjuraţi degeabă şi vă amărâţi!!! Duminică să duceţi decedatul în faţă la Gospodărire şi să-l lăsaţi acolo!”

Directorul societăţii edilitare a reacţionat şi a explicat că înmormântările nu erau permise nici până în prezent. La Serviciul Cimitire programul de lucru este de luni până joi în intervalul orar 8.00 -18.00, vineri şi sâmbătă de la 8.00 la 14.00, iar duminica nu se lucrează.

Totuşi, înhumările se făceau şi duminica deoarece groparii veneau la cimitir în timpul lor liber. Documentul îşi propune să elimine această cutumă care contravine legii, a precizat Dragoş Magearu.

„Eu înţeleg nemulţumirea oamenilor. Noi ne dorim să oferim nişte servicii cât mai bune la nişte standarde europene, ca în toate ţările civilizate. Noi nu am făcut decât să respectăm ce ne-a transmis ITM, în urma unor controale. Acest program este implementat de foarte mult timp. Nu se fac înhumări duminică. Groparii veneau la muncă duminică, dar fără să fie chemaţi de noi în mod oficial. Ei vin pentru că ştiu că primesc de la fiecare persoană care solicită înhumare acea atenţie. Eu nu am făcut decât să dau o decizie ca director general să schimb această cutumă, să le impun să nu mai vină la muncă. Era un mers al lucrurilor cunoscut de toată lumea, însă în urma unor verificări cei de la ITM ne-au recomandat să găsim o soluţie pentru a respecta legislaţia”, a declarat directorul Dragoş Magearu.

Reprezentantul societăţii edilitare gălăţene mai spune că nu găseşte angajaţi şi că departamentul juridic al instituţiei încearcă să găsească soluţii astfel încât înmormântările să fie permise şi duminica.