- Cluj e singurul oraș din România calificat în finala pentru Capitala Europeană a Inovării
- Strada smart sau funcţionarul public virtual Antonia sunt cele mai cunoscute proiecte
- Dacă va ieşi câştigător, Clujul va primi 1 milion de euro
Clujul poate fi în sfârșit capitala! Capitala Europeană a Inovării. E singurul oraș din România calificat în finală, alături de Valencia, Milano și Viena. Premiul pentru câștigător este de 1 milion de euro. Strada smart sau funcţionarul public virtual Antonia sunt proiecte cu care cei din Cluj au ajuns în finală.
„Sunt trei ingrediente principale. Pe lângă investiţiile făcute pentru digitalizare, este legătura strânsă dintre administraţa publică, universităţi, mediul de afaceri şi societatea civilă. Un alt lucru care a dus Clujul sus în clasament este Centrul de Cultură şi Imaginaţie Civică a oraşului, un loc unde vii cu ideile tale, oraşul te ascultă, iar experţii merg mai departe şi pun în practică. Cele mai cunsocute proiecte high tech din ultima vreme sunt strada smart care are staţii de încărcare pentru trotienete, maşini şi biciclete şi funcţionarul virtual Antonia. Mai exact este vorba de un soft care te ajuta să înregistrezi documente şi să faci solicitari online fără să te deplasezi până la ghişeele primariei si să stai la cozi”, transmite Raisa Humeniuc, corespondent Aleph News.
Laura Goarnă, locuitor Cluj: Văd în timp real că cererea mea şi taxele mele au fost acceptate, că sunt plătite şi este totul foarte rapid şi util. Clar, nu o să părăsesc acest oraş şi îmi place foarte mult că oamenii de aici lucrează pentru oameni.
Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster: Când vorbim de inovare nu vorbim doar despre tehnologie, vorbim despre inovare socială, despre lucruri în bine care se întâmplă în aceste comunităţi.