- Partidul Māori din Noua Zeelandă a lansat o petiție pentru schimbarea numelui țării, relatează The Guardian.
- Partidul dorește ca toate toponimele originale te reo, așa cum este numită limba Māori de către vorbitori, să fie restabilite oficial în întreaga țară în următorii cinci ani.
- Astfel, Noua Zeelandă s-ar putea redenumi în Aotearoa.
Partidul Māori a lansat o petiție pentru a schimba numele oficial al Noii Zeelande în Aotearoa, denumirea țării în limba indigenă.
„A trecut de mult timpul ca Te Reo Māori să fie restaurat la locul său de drept ca prima limbă oficială a acestei țări. Suntem o țară polineziană – noi suntem Aotearoa”, au declarat Rawiri Waititi și Debbie Ngarewa-Packer, liderii Te Pāti Māori.
„Aotearoa este un nume care va unifica țara noastră, mai degrabă decât să o divizeze. Alții încearcă să îl folosească ca pe un instrument de divizare, dar acesta este un instrument incluziv, în care strămoșii noștri au consimțit să trăim cu toții pe acest whenua [pământ] împreună. Noua Zeelandă este un nume olandez. Chiar și olandezii și-au schimbat numele – din Olanda în Țările de Jos, pentru numele lui Dumnezeu!”, a precizat Rawiri Waititi.
De asemenea, petiția solicită guvernului să „identifice și să restabilească în mod oficial numele originale Te Reo Māori pentru toate orașele, localitățile și locurile din întreaga țară” în următorii cinci ani, finalizând procesul până în 2026.
Partidul a menționat că guvernele succesive și „impunerea unei agende coloniale în sistemul educațional” au dus la pierderea pe scară largă a limbii în rândul Māori, fluența scăzând de la 90% la 20% în ultimii 90 de ani.
De-a lungul timpului, neozeelandezii, inclusiv funcționarii de stat, liderii politici și companiile au ajuns să folosească din ce în ce mai des Aotearoa în mod interschimbabil cu sau alături de Noua Zeelandă – dar schimbarea nu a fost oficializată.
Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat anul trecut că o schimbare oficială a numelui „nu a fost ceva ce am explorat”, dar că ea susținea ca mai multe persoane să folosească numele.
„Aud din ce în ce mai des utilizarea Aotearoa ca fiind interschimbată cu Noua Zeelandă, iar acesta este un lucru pozitiv. Indiferent dacă îl schimbăm sau nu în lege, nu cred că schimbă faptul că neozeelandezii se referă din ce în ce mai mult la Aotearoa și cred că este o tranziție care a fost bine primită”, a mai spus ea.
Lansarea petiției are loc la 49 de ani de la ziua în care petiția privind limba Māori a fost transmisă parlamentului – un demers care a dus în cele din urmă la transformarea limbii Māori în limbă oficială.
Petiția a fost semnată de peste 3.000 de persoane în primele două ore și jumătate de la lansare.