• După 15 ani de dominare a politicii interne, Viktor Orban are un adversar care îl poate învinge în alegerile de anul viitor
  • Partidul Tisza depășește în popularitate atât Fidesz, cât și restul partidelor de opoziție din Ungaria
  • Popularitatea lui Viktor Orban este stabilă printre maghiarii din Transilvania, iar majoritatea lor au și drept de vot în Ungaria
  • La Cluj a fost înființată o filială a partidului Tisza din Ungaria cu scopul de a protesta împotriva politicii guvernului Orban

Timp de 15 ani, Viktor Orban și partidul său, Fidesz au condus detașat sondajele de popularitate atât în Ungaria, cât și în Transilvania. În urmă cu un an, scena politică din Ungaria s-a schimbat radical, prin ascensiunea rapidă a lui Péter Magyar. Magyar și-a înființat propriul partid de opoziție, Tisza (acronimul ”respect și libertate” și referire la râul Tisza), iar de atunci, conduce în sondaje cu o diferență tot mai mare față de Fidesz.

Succesul Tisza a mobilizat și maghiarii din Transilvania care nu sunt de acord cu politica lui Viktor Orban. Pe 5 aprilie a fost înființată la Cluj prima filială Tisza din România. Organizația poartă numele politicianului pașoptist Lajos Kossuth și a fost fondată de actorul István Kátai. ”Această comunitate s-a născut pentru cei care nu vor să accepte ca sistemul lui Viktor Orban să continue să ne otrăvească viitorul. Pentru cei care cred în dreptate, în demnitatea umană, în libertate și care sunt gata să lucreze pentru o Transilvanie în care se poate trăi mai bine, mai just”, a scris Kátai într-o postare pe rețelele de socializare.

Fondatorii organizației au formulat și o declarație în care cheamă maghiarii din Transilvania să adere. În declarație se arată că în anii trecuți, partidele de guvernământ din Ungaria au paralizat complet viața publică maghiară din România. Nu mai există libertatea presei, nu există dialog între oamenii cu diferite seturi de valori, iar identitatea maghiară din Transilvania a fost infectată cu valori dictate din afară. Nici UDMR nu mai este o organizație credibilă. ”În ultimii 35 de ani, democrația internă a maghiarilor din România a scăzut la minim. Această situație de netolerat necesită schimbări”, se arată în declarație.

Recomandări

CE FACI ÎN JOIA MARE
VIAȚA PE ALTĂ PLANETĂ?
ESTE SAU NU TATĂL?
UNDE MERGI AZI?
VENEȚIA TE TAXEAZĂ
CUM TRĂIEȘTI FERICIT?

Institutul Bálványos din Cluj a publicat anul trecut un sondaj realizat în localitățile Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt și Sfântu Gheorghe despre încrederea populației în diferite instituții. Conform rezultatelor cea mai mare încredere, 83% se manifestă față de guvernul ungar, urmat de primăria locală, 73%. Uniunea Europeană și NATO au înregistrat un procent foarte scăzut, de 31, respectiv 27%.

Dintre instituțiile României, respondenții au exprimat încredere pentru președinte (Klaus Iohannis la vremea aceea) în procent de 18%, Guvernul României 17%, Parlament 15%.

În alte zone ale Transilvaniei, ca Clujul, popularitatea guvernului Orban este mai scăzută. Mizele cresc odată cu apropierea alegerilor parlamentare din 2026, iar inițiativa filialei Tisza poate cataliza organizarea alegătorilor transilvani nemulțumiți de politica guvernului ungar de dominare a spațiului public din regiune. Sau dimpotrivă, poate rămâne o încercare izolată de simpatie față de Tisza și Péter Magyar, care dealtfel nu a formulat încă o politică clară față de maghiarii de peste granițe.

Citește și