• Un pergament de caligrafie chinez scris de liderul comunist chinez Mao Zedong, furat a fost furat din casa unui colecţionar.
  • Manuscrisul lui Mao a fost cumpărat pentru 500 de dolari honkonghezi (54,9 euro).
  • Pergamentul a fost găsit după ce cumpărătorul s-a prezentat la poliţie, în urma unui apel public.

Un pergament de caligrafie furat, realizat de liderul comunist chinez, Mao Zedong, despre care se spune că valorează 300 de milioane de dolari, a fost găsit în Hong Kong, tăiat pe jumătate, relatează BBC

Hoții au furat pergamentul, luna trecută, din locuința unui colecționar de artă, apoi l-au vândut la un preț infim față de adevărata sa valoare. Poliția din Hong Kong a declarat că pergamentul a fost tăiat, deoarece lungimea inițială de 2.8 m era prea mare pentru a-l afișa la licitație.

Pergamentul conține strofe de poezie scrise de mână de fondatorul Republicii Populare Chineze. Proprietarul estimează prețul la 300 milioane dolari, însă nu se știe cum a fost realizată evaluarea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Jaf armat masiv

Pergamentul a fost furat într-un jaf armat masiv, pe data de 10 septembrie, când 3 bărbați i-au spart casa lui Fu Chunxiao, un cunoscut colecționar de artă.

Conform păgubitului, hoții au furat și alte obiecte, precum timbre antice, monede de cupru și alte piese de caligrafie realizate de Mao, valorând în total în jur de 645 milioane dolari. La momentul jafului, Fu Chunxiao se afla în China.

Hoții au vândut una dintre piese unui alt colecționar de artă ( care a crezut că este un fals) pentru 64 dolari.

Poliția a făcut apel public către cumpărător, iar acesta s-a predat cu cele două piese ale pergamentului pe 22 septembrie.  

Încă nu e clar cine a tăiat pergamentul. Tony Ho, un general al poliției din Hong Kong, a declarat că ,,cineva a crezut că e prea multă caligrafie pe pergament, fiind greu de expus în întregime la licitație. De asta a fost tăiat pe jumătate”

Fu Chunxiao, proprietarul original: ,,A fost copleșitor să văd pergamentul tăiat în două. Cu siguranța asta i-a redus din valoare”

În 2019, o scrisoare scrisă de Mao Zedong, purtând autograful acestuia, a fost vândută la licitație la Sotheby’s pentru 519.000 lire sterline. Poliția l-a arestat la scurt timp pe cumpărătorul de 49 ani, pe motiv că se afla în posesia unui obiect furat, însă a fost eliberat pe cauțiune.

În cazul pergamentului furat, unul dintre suspecți a fost arestat, însă ceilalți doi sunt încă în libertate.