• Coliderul partidului Māori, Rawiri Waititi, din Noua Zeelandă a fost dat afară din Parlament după ce a dansat Haka
  • Dansul de ceremonie Haka este specific locuitorilor indigeni Māori inclusiv în momente de conflict, pentru a intimida opoziția  
  • Rawiri Waititi ar fi răspuns, în acest sens, opoziției care, la rândul său, ar fi avut o atitudine rasistă față de o asistentă medicală Māori

Rawiri Waititi a declarat că opoziția incită la rasism prin atitudinea pe care a avut-o față de o asistentă medicală Māori.

Conflictul vine după săptămâni de dezbateri, în care partidul de opoziție a acuzat guvernul de „mișcări separatiste”, potrivit The Guardian.

Guvernul anunțase anterior că vor exista servicii de sănătate mult mai detaliate pentru Māori, o populație care are o stare de sănătate, în general, precară față de alte grupuri etnice. În plus, liderul opoziției este acuzat că vrea să atragă voturile celorlalți locuitori din Noua Zeelandă prin criticile aduse populației Māori.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Waititi a fost dat afară din Parlament, după ce a făcut câteva afirmații.

„În ultimele două săptămâni a existat propagandă rasistă față de poporul indigen. Acest lucru este insultător și fără demnitate. Când vine vorba de drepturile și punctele de vedere ale popoarelor indigene – aceste păreri trebuie să fie transmise chiar de acei indigeni”, a spus Waititi.

Când a fost rugat să se așeze, el a pășit în centrul sălii pentru a dansa Haka, înainte de a fi dat afară.

„Sistemul (n.r. politic) de aici nu este unul indigen. Trebuie să avem grijă ce afirmații facem și modul în care le abordăm, mai ales că pot avea efecte negative asupra întregii comunități. Unele discuții despre rasă în Parlament au fost dureroase pentru grupurile minoritare. Există o linie peste care s-a trecut”, a explicat deputatul laburist Aupito William Sio, în timp ce membrii parlamentului continuau să dezbată.

În februarie, Waititi a fost dat afară din Parlament pentru că nu purta cravată, sfidând codul vestimentar obișnuit. Regulile interne au fost ulterior revizuite pentru a elimina cerința de a purta cravată.