• Un tribunal din Moscova l-a condamnat luna aceasta pe politicianul de opoziție Ilya Yashin la opt ani și jumătate de închisoare pentru răspândirea de informații false.
  • Moscova s-a referit oficial la invazia Rusiei în Ucraina în februarie ca fiind o operațiune militară specială.
  • Un alt consilier din Moscova, Alexei Gorinov, a fost condamnat la șapte ani de închisoare în iulie pentru că s-a pronunțat împotriva ofensivei din Ucraina.

Un politician din opoziția din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, a cerut o acțiune în justiție împotriva președintelui rus pentru că s-a referit la conflictul din Ucraina ca la un război”. Joi, Putin a declarat reporterilor că Rusia dorește să pună capăt acestui război” cât mai curând posibil, referindu-se la luptele din Ucraina.

Moscova s-a referit oficial la invazia Rusiei în Ucraina în februarie ca fiind o operațiune militară specială. Putin a semnat în martie legi care prevăd amenzi și pedepse cu închisoarea pentru discreditarea sau răspândirea de informații false în mod deliberat” despre forțele armate, punând oamenii în pericol de a fi urmăriți penal dacă numesc războiul după numele său.

Vladimir Putin a numit războiul un război, dar nu a existat niciun decret pentru a pune capăt operațiunii militare speciale și nu a fost declarat niciun război… Am trimis un apel autorităților pentru ca Putin să vadă dreptatea pentru că a răspândit știri false despre armată”, a declarat pe rețelele de socializare Nikita Yuferev, un consilier din Sankt Petersburg.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

El a postat imagini care arată plângeri adresate procurorului general și ministrului de interne al Rusiei.
Yuferev a declarat că știa că provocarea sa legală nu va duce nicăieri, dar că a depus-o pentru a expune minciuna” sistemului.

Este important pentru mine să fac acest lucru pentru a atrage atenția asupra contradicției și nedreptății acestor legi pe care el le adoptă și le semnează, dar pe care el însuși nu le respectă”, a declarat el pentru Reuters.

Cred că, cu cât vorbim mai mult despre acest lucru, cu atât mai mulți oameni se vor îndoi de onestitatea sa, de infailibilitatea sa, și cu atât mai puțin sprijin va avea”.

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luna aceasta pe politicianul de opoziție Ilya Yashin la opt ani și jumătate de închisoare pentru răspândirea de informații false despre ofensiva Rusiei în Ucraina, aceasta fiind cea mai importantă condamnare de profil în conformitate cu noua legislație. Un alt consilier din Moscova, Alexei Gorinov, a fost condamnat la șapte ani de închisoare în iulie pentru că s-a pronunțat împotriva ofensivei din Ucraina.

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a răspuns la aparenta scăpare a lui Putin, cerându-i președintelui rus să recunoască realitatea și să-și retragă trupele din Ucraina.

Încă din 24 februarie, Statele Unite și restul lumii știau că operațiunea militară specială a lui Putin a fost un război neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei. În cele din urmă, după 300 de zile, Putin a numit războiul ceea ce este”, a declarat un reprezentant al Departamentului de Stat.

Ca un pas următor în recunoașterea realității, îl îndemnăm să pună capăt acestui război prin retragerea forțelor sale din Ucraina”. Departamentul de Stat a declarat că, indiferent de terminologia lui Putin, agresiunea Rusiei împotriva vecinului său suveran a dus la moarte, distrugere și strămutare”.

Poporul din Ucraina găsește fără îndoială puțină consolare în faptul că Putin a afirmat evidența, și nici zecile de mii de familii rusești ale căror rude au fost ucise luptând în războiul lui Putin.”