- Un primar din Gorj îi amenință cu pușca pe cei care își udă grădinile pe secetă.
- Primarul crede că grădinile nu trebuie să fie udate cu apă de la robinet.
- Românii din peste 500 de localități primesc apă cu porția din cauza secetei.
Culturile de cereale din 20 de județe sunt afectate de secetă. România irigă doar 10% din suprafața cultivată, puțin peste 100.000 ha. Ministrul Agriculturii promite să dubleze suprafața irigată în 5 ani.
Seceta încinge spiritele și întunecă rațiunea. Le trece glonțul pe la ureche celor care udă grădinile cu apă din rețeaua de uz casnic. Un primar din Gorj crede că acești localnici merită pedeapsa cu moartea. A spus-o clar într-un interviu, la un post de radio local.
Dacă te iei după ministerul Agriculturii, situația nu este gravă, deși jumătate dintre județe sunt afectate de secetă. Datele oficiale spun că doar două procente din recolta de cereale este în pericol, dar informațiile nu sunt actualizate.
În altă ordine de idei, chiar ministrul Agriculturii a anunțat că în judeţele Teleorman, Olt şi Dolj nu mai există apă pentru irigaţii. Nivelul Dunării a scăzut foarte mult, iar fluviul s-au îndepărtat pur și simplu de ţărm. Daea anunță, însă, mândru, că statul va investi un miliard și jumătate de euro ca să dubleze suprafața irigată din România. În cinci ani. Până atunci, ne împușcăm pentru apă.
„Udă cu nesimțire orice! Udă gazonul, udă porumbii, eu i-aș împușca! O rețea de alimentare cu apă de uz casnic este utilizată ca o rețea de irigat, ceea ce nu este normal. Acești oameni iau dreptul bolnavilor și copiilor la apă”, a spus primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui.
„Eu nu am soluție, în condițiile în care nu există apa în zonele respective! Cine s-o aducă, de unde s-o aducă, cum s-o aducă și cum s-o folosească, în condițiile în care nu există?”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
La nivel naţional, în perioada comunistă a fost amenajată o suprafaţă de circa 3 milioane de hectare, iar în prezent suprafaţa irigabilă este de 1 milion de hectare, potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Conform aceleaşi surse, până la data de 24 mai au fost încheiate contracte de asigurare la nivel optim al apei pentru irigaţii la staţiile de punere sub presiune şi în alte puncte de livrare pentru anul 2021 pentru o suprafaţă de 785.000 de hectare din 8 milioane de hectare, nici 10%
Apele Române anunță că rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru cei care alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă. Peste 500 de localităţi sunt alimentate restricţionat
Problema României este că infrastructura principală de irigaţii este pe domeniul public şi nu poate fi refăcută decât de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – dacă putea fi făcută de antreprenori era reparată de mult timp.