• Bilanțul victimelor din Siria și Turcia a depășit 9.000 de morți.
  • ONU a declarat că oprește temporar ajutoarele către nord-vestul Siriei care vin din Turcia din cauza drumurilor avariate în urma cutremurului.s
  • Seismologul a spus că este nevoie de mai multe informații pentru a trage o concluzie definitivă.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni Turcia ar fi putut deplasa țara cu trei metri spre sud-vest, susține șeful Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia.

Este ca și cum Turcia s-ar fi mutat spre sud-vest, iar Arabia spre nord-est”, a declarat Carlo Doglioni, pentru Italy24.

Bilanțul cutremurului a ajuns la peste 9.000 de morți, dintre care aproape 7.000 în Turcia și peste 1.220 de morți în nord-vestul Siriei. Turcia se află deasupra unor falii majore care mărginesc Placa Anatoliană, Placa Arabică și Placa Eurasiatică ale planetei, ceea ce o face predispusă la cutremure.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Dr. Doglioni a declarat: Ceea ce numim placa arabă s-a deplasat aproximativ trei metri în direcția nord-est-sud-vest față de placa anatoliană”. El a spus că este nevoie de mai multe informații pentru a trage o concluzie definitivă.

Unele povești de supraviețuire au fost șocante, altele devastatoare, chiar și pentru membrii echipei de salvare a Căștilor Albe, care operează de 11 ani de la războiul din Siria. Cel puțin în timpul atacurilor aeriene, care au fost îngrozitoare, știam că în cele din urmă se vor opri și că vizau zone specifice”, a declarat pentru The National Hamid Qatini, un salvator veteran al Căștilor Albe, care lucrează acum cu colegii săi în zonele cele mai afectate din nord-vestul Siriei.

Aici, pagubele sunt mult mai mari și sentimentul de neputință este mult mai puternic. Ambele sunt situații dificile, dar devastarea provocată de cutremur a fost mai greu de gestionat. De fiecare dată când salvăm pe cineva, simțim bucurie, dar am văzut scene foarte tragice care, fără îndoială, se vor cufunda mai târziu.”

În timp ce ajutoarele ajung în Turcia, primul lot de ajutoare din Egipt și Emiratele Arabe Unite sosind pe aeroportul din Damasc, ONU a declarat că oprește temporar ajutoarele către nord-vestul Siriei care vin din Turcia din cauza drumurilor avariate în urma cutremurului.