• Seismologul a explicat că, de obicei, cele mai puternice replici sunt primele.
  • Stephen Hicks a mai spus că nu există nicio modalitate de a prezice cu exactitate când va avea loc un cutremur.
  • Peste 1.200 de persoane au murit în Turcia şi Siria în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,8 grade.

Un seismolog avertizează că seismul de luni din Turcia ar putea avea mii de replici, unele aproape la fel de mari.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a durat 100 de secunde, spune un seismolog care avertizează că vor urma mii de replici. Specialistul mai spune că replicile pot să apară pe termen scurt, dar şi în următoarele săptămâni sau chiar luni.

Stephen Hicks, de la University College London, a făcut declaraţiile pentru Sky News, chiar înainte de producerea celui de al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,5.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Seismologul a explicat că, de obicei, cele mai puternice replici sunt primele, dar a adăugat că nimeni nu poate „exclude complet” posibilitatea ca un alt cutremur de o magnitudine similară să se producă în zonă. El a spus că există „o posibilitate foarte mică să mai apară un alt cutremur mai mare decât cel principal”.

„Nu putem exclude complet acest lucru. Vor mai fi zeci şi mii de replici care vor avea loc în următoarele săptămâni sau luni, dar acestea vor scădea treptat în timp”, a adăugat Hicks.

Stephen Hicks a mai spus că nu există nicio modalitate de a prezice cu exactitate când va avea loc un cutremur, iar cel din Turcia a fost „cel mai rău tip”, având o durată de aproximativ 100 de secunde şi acoperind aproximativ 400 de kilometri.

„Este un cutremur foarte puţin adânc, sub o zonă foarte populată şi într-o regiune în care clădirile pur şi simplu nu pot suporta acest nivel de zguduire. Când vorbim despre cutremure atât de mari, epicentrul nu este un singur punct. De fapt, s-a rupt de-a lungul unei falii de aproximativ 400 de kilometri”, a explicat specialistul.

Peste 1.200 de persoane au murit în Turcia şi Siria în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,8 grade care s-a produs în Turcia luni dimineaţă. Alte mii de persoane sunt rănite în ambele ţări.