Statele Unite şi Uniunea Europeană trebuie să colaboreze pentru a surclasa China din punct de vedere tehnologic, inclusiv digital, afirmă senatorul democrat Mark Warner, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Senatul SUA.

Mark Warner atrage atenţia că Administraţia de la Beijing vrea să consolideze controlul pe plan digital, ceea ce ar fi un pericol pentru democraţiile occidentale.

„Aceasta este o problemă economică definitorie a vremurilor noastre”, afirmă senatorul Mark Warner, conform Digital Bridge, o publicaţie specializată pe domeniul tehnologic aparţinând site-ului Politico.eu.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES

„Trebuie să existe o logică a urgenţei. Uniunea Europeană este o superputere. Dar este necesară o coaliţie de naţiuni pentru accelerarea reacţiei Occidentului faţă de China”, subliniază senatorul Mark Warner.

Preşedintele Comisiei pentru Informaţii a Senatului SUA a salutat intenţia Administraţiei Joseph Biden de a reconstrui alianţele internaţionale şi deschiderea Uniunea Europene de a coopera cu SUA în domeniul reglementărilor digitale, însă a subliniat că sunt necesare măsuri urgente.

„Dacă aceste subiecte sunt lăsate prea jos în agendă, nu vor primi atenţia pe care o merită. În situaţia în care China fixează regulile în domeniul inteligenţei artificiale, sunt subminate democraţiile noastre”, a atras atenţia senatorul american.

Mark Warner a subliniat că nu este vorba de acţiuni împotriva cetăţenilor chinezi, ci împotriva Administraţiei comuniste de la Beijing. Administraţia Donald Trump a impus limite privind utilizarea în reţeaua 5G a echipamentelor produse de compania de telecomunicaţii chineză Huawei şi a îndemnat aliaţii SUA să procedeze în mod similar.

Fostul preşedinte „Donald Trump a stabilit corect direcţia împotriva Chinei, dar aplicarea măsurilor a fost înspăimântător de greşită. Dacă americanii ar fi iniţiat mai inteligent acţiunile contra Huawei, s-ar fi putut întâmpla mult mai devreme”, a precizat Mark Warner.

„Nu există nicio companie occidentală care să poată concura cu modelul economic chinez. În secolul XXI, în contextul în care competiţia este în jurul tehnologiilor, vor exista alianţe bazate pe tehnologii. Ţările care se aliază în domeniul 5G vor fi diferite de cele care se aliază în domeniul inteligenţei artificiale”, a argumentat senatorul democrat.