• Un alergător a fost ucis de urs, în apropiere de localitatea Azuga
  • Bârlogul animalului a fost găsit la 200 de metri de trupul bărbatului
  • În perioada 2014-2015 au fost raportați peste 10.400 de urși, la nivel național
  • Vânătoarea ursului brun costă statul între 4.000 și 15.000 de euro/exemplar
  • Soluția la această problemă este hrănirea urșilor de către silvicultori

Un alergător montan a fost rănit de un urs într-o pădure din Azuga și a murit, la șase kilometri de pârtie.

Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, a fost duminică la alergat, în jurul prânzului, iar tatăl l-a dat disparut la ora 21.00 pentru că nu a ajuns acasă și avea telefonul închis.

După 24 de ore de căutări, fratele sportivului și cu echipele de salvare l-au găsit fără viață și plin de zgârieturi pe tot corpul. Salvatorii bănuiesc că a dat față-n față cu o ursoaică. La 200 de metri de trupul bărbatului au găsit și un bârlog.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„A dat fără să vrea de el. S-au văzut urme cum a sărit la vreo 2 metri, a alergat. Am văzut urme de urs și urme de pui și în perioada asta ursoaica trebuie să fete… Dacă era ursoaica cu pui, să își apere puii, a atacat”, a declarat Alexandru Bărtoiu, şef Salvamont Azuga.

Localnicii au scris pe rețele sociale că animalul ar trebui identificat și îndepărtat din zonă. Odată ce a atacat este foarte posibil să o facă din nou: „Din pacate animalul va trebui sacrificat sau pus în strictă izolare. Altfel o să atace oameni din nou, căci a prins gustul” a fost unul dintre comentarii.

Incidentul ne reamintește de urșii apăruți pe pârtiile din Predeal. Atunci un monitor de schi a reușit să salveze turiștii care nu mai puteau înainta.

O soluție pentru a opri acest conflict între om și animale ar fi ca silviculturii să le suplinească hrana în pădure, departe de localități, astfel încât urșii să nu mai coboare în căutare de mâncare.