• Un submarin nuclear american s-a ciocnit de un „obiect necunoscut”.
  • Ciocnirea s-a produs în apele internaționale din Marea Chinei de Sud și mai mulți membri ai echipajului au fost răniți.
  • Responsabilii au afirmat că obiectul cu care s-a ciocnit USS Connecticut nu a fost un alt submarin.

Conform oficialilor americani, un submarin nuclear american s-a ciocnit de un „obiect necunoscut” în timp ce era scufundat în apele din zona Asia-Pacific, ceea ce a provocat rănirea mai multor membri ai personalului, scrie BBC.

Aceștia au declarat că nu este clar ce a declanșat evenimentul de sâmbătă. Submarinul era „complet operațional” în acel moment.

Funcționari anonimi au precizat pentru presa americană că ciocnirea s-a produs în apele internaționale din Marea Chinei de Sud și un număr de 11 marinari au fost răniți.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
BEYONCE FACE SHOW LA VMA
MEGHAN FACE PARTENERIAT CU NETFLIX
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ

Incidentul avusese loc pe fondul amplificării tensiunilor în regiune

Forțele navale ale SUA au declarat că gradul pagubelor este în curs de evaluare și că instalația de propulsie nucleară și spațiile submarinului nu au fost afectate.

Declarația nu a furnizat amănunte cu privire la locul în care a avut loc incidentul sau la numărul de persoane care au fost rănite, precizând doar că rănile nu au fost „amenințătoare de viață”.

Dar doi oficiali citați de Associated Press au precizat totuși că doi dintre cei 11 marinari accidentați au avut răni care au fost clasificate drept „moderate”. Toți au fost îngrijiți la bordul submarinului.

Submarinul desfășura operațiuni de rutină

Oficialii respectivi au precizat că incidentul ar fi avut loc în timp ce submarinul desfășura operațiuni de rutină și că Marina nu a anunțat public știrea înainte de joi, pentru a asigura securitatea operațională.

În conformitate cu AP, responsabilii au afirmat că obiectul cu care s-a ciocnit USS Connecticut nu a fost un alt submarin. Un oficial citat de agenție a menționat că ar fi putut fi un vas sau un container scufundat, sau un alt obiect neidentificat.

Submarinul a fost raportat ulterior că se îndreaptă spre teritoriul american Guam.

USNI News, site-ul specializat în marina americană, a indicat că ultimul incident înregistrat în care un submarin american imersat a lovit un alt obiect subacvatic a avut loc în 2005, atunci când USS San Francisco a izbit un munte subacvatic la viteză mare în apropiere de Guam. În incident a murit un marinar.