- Un tip de coronavirus antic i-ar fi infectat, în urmă cu aproximativ 25.000 de ani, pe strămoșii oamenilor care trăiesc astăzi în Asia de Est
- Cercetător: „Este foarte posibil ca lucrurile care s-au petrecut în trecut să se întâmple și în viitor”.
- Oamenii de știință au descoperit la unele persoane din Asia de Est urme ale interacțiunii vechi cu coronavirusurile
Un tip de coronavirus antic ar fi infectat, în urmă cu aproximativ 25.000 de ani, pe strămoșii oamenilor care trăiesc astăzi în Asia de Est. Cercetătorii au arătat că virusul i-ar fi afectat timp de milenii, notează Live Science.
Advertisment
„Au existat întotdeauna viruși care au infectat oamenii”, a declarat autorul principal al studiului, David Enard, profesor de evoluție la Universitatea din Arizona. „Virușii sunt într-adevăr unul dintre principalii factori de selecție naturală”, a mai spus el.
Cercetătorii au folosit instrumente moderne de cercetare și au detectat amprentele acestor agenți patogeni antici în ADN-ul oamenilor care trăiesc astăzi. Aceste date, la rândul lor, ar putea oferi informații valoroase pentru a ajuta la anticiparea viitoarelor pandemii, a spus profesorul: „Este foarte posibil ca lucrurile care s-au petrecut în trecut să se întâmple și în viitor.”
Recomandări
Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit informațiile disponibile într-o bază de date publică. Aceștia au analizat genomul a 2.504 de persoane din 26 de populații umane diferite din întreaga lume.
În urma analizei, oamenii de știință au descoperit la unele persoane din Asia de Est urme ale interacțiunii vechi cu coronavirusurile.
Coronavirusul antic
Potrivit cercetătorilor, o formă de coronavirus ar fi apărut acum 25.000 de ani, iar răspândirea variantelor care au suferit mutații ar fi continuat să aibă efecte până acum 5.000 de ani. Mai mult, se pare că virusul antic a amenințat populația din această zonă geografică timp de milenii.
„Virușii exercită una dintre cele mai puternice presiuni asupra oamenilor în ideea ca aceștia să se adapteze, iar coronavirusurile există probabil cu mult timp înainte de oameni”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat la Departamentul de Medicină de la Universitatea din California, care, însă, nu a luat parte la studiu. „Nu este neașteptat că aceste coronavirusuri să fi dictat adaptarea oamenilor, iar acest studiu prezintă o investigație fascinantă despre când și cum a avut loc acest proces”, a mai spus acesta.
Partenerii noștri