• Wikipedia a fost amendată cu 25.400 de euro de un tribunal din Rusia pentru că a refuzat să şteargă mai multe pasaje care se refereau la armata rusă.
  • La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, parlamentarii ruşi au adoptat legi noi care restricţionează ceea ce oamenii pot raporta despre conflict.
  • Fundaţia a anunţat că ar putea să facă apel la această sentinţă, dar o decizie finală nu a fost încă adoptată.

Wikipedia a fost amendată cu 2 milioane de ruble (25.400 de euro) de un tribunal din Rusia pentru că a refuzat să şteargă mai multe pasaje care se refereau la armata rusă, scrie Reuters.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, parlamentarii ruşi au adoptat legi noi care restricţionează ceea ce oamenii pot raporta despre conflict, amendând sau blocând site-urile care răspândesc informaţiile aflate în contradicţie cu versiunea oficială promovată de Kremlin.

Fundaţia Wikimedia, care deţine enciclopedia online Wikipedia, a fost deja amendată anul trecut întrucât nu a şters două articole despre războiul din Ucraina, inclusiv unul despre evaluările invaziei Rusiei în Ucraina din 2022″ .

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Fundaţia s-a apărat atunci spunând că toate informaţiile au fost verificate de voluntarii ruşi care lucrează pentru Wikimedia şi a criticat încercările de intimidare din partea autorităţilor ruse.

Ne vom împotrivi tuturor încercărilor de control şi de restricţionare a accesului la informaţii. Când guvernele încearcă să suprime toate celelalte puncte de vedere în afară de al lor, ele violează drepturile omului, libertatea de exprimare şi accesul la educaţie şi contribuie la dezinformare” , a spus atunci Jacob Rogers, director juridic al Fundaţiei Wikimedia.

Cea mai recentă amendă a fost impusă după ce autorităţile ruse au acuzat platforma Wikipedia că răspândeşte dezinformări” în articole despre unităţile militare ruse, a raportat filiala Wikimedia Rusia.

Fundaţia a anunţat că ar putea să facă apel la această sentinţă, dar o decizie finală nu a fost încă adoptată.

Până acum, în istoria instanţelor din Rusia, Wikipedia a avut o singură experienţă de succes atunci când a făcut apel la verdicte judiciare” , a declarat Stanislav Kozlovskiy, directorul filialei ruse a acestei fundaţii.