• Un vehicul aerian fără pilot s-a prăbușit în Zagreb. A zburat aici din zona de conflict militar.
  • Un vehicul fără pilot de șase tone a căzut în parcul Jarun din centrul orașului croat Zagreb.
  • Nimeni nu a fost rănit, un crater mare a rămas la locul accidentului.

UPDATE

Ministerul Apărării Naționale susține că a interceptat drona pe teritoriul României. Oficialii din minister au oferit un comunicat de presă abia după cinci ore după apariția informației în presă că drona a căzut în Croația. 

Drona care a plecat din Ucraina și s-a prăbușit în capitala croată Zagreb a trecut pe deasupra României timp de trei minute iar „evoluția” în spațiul aerian național nu a permis utilizarea altor măsuri, transmite MApN.

Ministerul Apărării Naționale susține într-un comunicat faptul că drona a fost identificată, dar că a zburat doar pentru câteva minute în spațiul aerian românesc. De asemenea, mai punctează MApN, au fost mai mulți factori care au împiedicat identificarea dronei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute. Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.

Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, au declarat reprezentanții MApN.

Știre inițială

Un vehicul fără pilot de șase tone a căzut în parcul Jarun din centrul orașului croat Zagreb. Nimeni nu a fost rănit, un crater mare a rămas la locul accidentului, relatează CNN.

Președintele croat Zoran Milanovic a spus că dispozitivul a fost fabricat în URSS. Pe al cui armament se afla – Rusia sau Ucraina, autoritățile croate nu pot stabili cu exactitate.

Drona a survolat Ungaria, a stat șapte minute în spațiul aerian croat, apoi s-a prăbușit pentru că cel mai probabil a rămas fără combustibil. „Cum este posibil ca dispozitivul să fi petrecut mai mult de o oră peste o țară membră NATO și nimeni să nu fi observat?” Milanovic este indignat.