• Comisia de disciplină din parlament i-a retras statutul din cauza absenței continue.
  • El este mai bine cunoscut sub numele de GaaSyy pe YouTube, unde este faimos pentru videoclipurile sale cu bârfe despre celebrități.
  • Camera urmează să oficializeze decizia în cursul acestei săptămâni.

Un YouTuber celebru de bârfe devenit parlamentar va deveni primul deputat japonez care va fi dat afară din parlament fără să fi intrat vreodată în el. Yoshikazu Higashitani a fost expulzat marți de colegii săi din Senat pentru că nu a venit niciodată la muncă. De când a fost ales în funcție, în urmă cu șapte luni, el nu a participat la nicio zi de sesiune parlamentară.

Comisia de disciplină din parlament i-a retras statutul din cauza absenței continue. Alegătorii îl aleseseră pe Higashitani în camera superioară în iulie anul trecut. El este mai bine cunoscut sub numele de GaaSyy pe YouTube, unde este faimos pentru videoclipurile sale cu bârfe despre celebrități.

Expulzarea este cea mai severă pedeapsă pe care o poate primi un deputat. Aceasta s-a întâmplat doar de două ori din 1950 și este prima dată când un parlamentar a fost expulzat din cauza absenței continue.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Camera urmează să oficializeze decizia în cursul acestei săptămâni. Se crede că parlamentarul – care a fost supranumit „deputatul care nu se prezintă” – locuiește în Emiratele Arabe Unite. El a refuzat până acum să se prezinte la parlament deoarece se teme că va fi arestat din cauza unor acuzații de fraudă și a unor reclamații de defăimare din partea unor celebrități, a relatat presa japoneză.

El este unul dintre cei doi deputați aleși din partea partidului de opoziție Seijika-joshi-48. Acest partid cu o singură temă – cunoscut anterior sub numele de Partidul NHK – solicită doar reforme pentru televiziunea publică japoneză.

Partidul își schimbă în mod regulat numele din motive de publicitate, a relatat ziarul Asahi Shimbun. Săptămâna trecută, parlamentul a cerut ca Higashitani să zboare la Tokyo pentru a-și prezenta scuzele în persoană în cameră pentru absența sa. Parlamentarii declaraseră că aceasta ar fi o ultimă șansă de răscumpărare.

Dar Higashitani nu s-a prezentat la sesiunea plenară. În schimb, el a anunțat pe canalul său de YouTube că pleacă în Turcia – și că intenționează să își doneze salariul pentru ajutorarea victimelor cutremurului din Turcia. Absența sa a înfuriat Senatul – ai cărui membri au votat pentru expulzarea sa în această săptămână. Singurul său coleg de partid, Hamada Satoshi, a argumentat că este ilegal să-l excludă pe Higashitani din cauza absenței sale de la sesiuni. Cu toate acestea, comisia a votat în unanimitate pentru expulzarea sa.